Elnökválasztás után, járvány közepén

2020.11.16. 11:30

Nehéz helyzetben vannak az utazási irodák – Szakembert kérdeztünk

Az amerikai elnökválasztás eredménye és a koronavírus terjedése határozza meg napjainkban leginkább a gazdasági helyzet alakulását. Az aktualitásokat foglalta össze röviden lapunknak Hirholcz Ákos zánkai közgazdász.

Rimányi Zita

Forrás: pixabay.com

A hazai utazási irodáknak a múlt hónap végéig kellett volna a működésükhöz szükséges kauciót letenniük, amiből csőd esetén kártalanítják, hazahozzák külföldről utasaikat, de két hét haladékot kaptak. Ezt a jellemzően többmilliós összeget a korábbi forgalmuk alapján kell kiszámolni, de az elmúlt időszakban többnyire nem tudták megtermelni ehhez a pénzt, hiszen a turizmus jelentősen visszaesett a járvány miatt. Biztosítást is köthetnek erre az összegre, de annak emelni fogják az árát, hiszen továbbra is bizonytalanok az idegenforgalmi kilátások.

Sok utazási iroda fog valószínűleg az elkövetkezőkben bezárni kezdte tájékoztatását szakértőnk. Arról is beszélt, hogy azok vannak a Balaton partján kedvezőbb helyzetben, akik nyaranta saját otthonuk szobáit szokták kiadni.

Ők túlélhetik a nehéz időszakokat, akik viszont hitelből vettek panziót, azoknak igazán kedvezőtlen a helyzetük, ők vannak nagyobb gondban.

Mivel a koronavírus miatt legalább egy hónapra be kell zárniuk a vendéglátóknak, a szállásadóknak, csak kiszállítást vállalhatnak, és csak üzleti vendégeket fogadhatnak, szintén a túlélésért küzdenek.

Hirholcz Ákos közgazdász Fotó: mediaworks

Hirholcz Ákos szerint – bár a friss kormányintézkedések a fertőzés terjedése miatt indokoltak – náluk hasonló a helyzet: ha saját ingatlanjukban működtetik vállalkozásukat, akkor van esélyük a fennmaradásra, ha úgy bérelnek helyiségeket, vagy hitelből vettek ingatlant, rosszak a kilátásaik. A központi segítség jól jöhet nekik, de nem mindegyiküknek lesz elég, ha tartalékaikat felélik, és továbbra sem lesz elegendő bevételük. Ráadásul, ha egyszer véget is ér a jelenlegi helyzet, az újraindulás nem lesz gyors, csak lassú felfutásra lehet majd számítani.

A turizmus leállása és a kijárási korlátozások miatt nehéz helyzetbe kerültek a vendéglátóhelyek és a szállodák Fotó: pixabay.com

– Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelme az USA-ban előnyös lehet kontinensünknek. Amerikának ugyanis gondot okoz, hogy felborul a külkereskedelmi mérlege: több áru érkezik hozzájuk Kínából és az EU-ból, mint amennyi tőlük megy ezekre a helyekre. Biden azonban – elődjével ellentétben – eddigi nyilatkozatai szerint kész együttműködni az unióval. Hajlandó lenyelni a gombócot, amit főleg kontinensünk autógyártása okoz az Egyesült Államoknak, illetve az, hogy nem fogadunk a tengerentúlról mezőgazdasági termékeket. Azért hajlik erre, hogy szövetségese legyen az EU, és így rendezni tudja a Kína okozta problémát. Ugyanis az uniónak ugyanaz a gondja, mint az USA-nak: a kínai áruk dömpingje, az import.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában