közel kétmilliót sikkasztott

2020.11.25. 11:00

Megcsapolta a gondozottak költőpénzét a dákai intézmény dolgozója

A megyei szociális intézmény egyik munkatársa fél év alatt több gondozott pénzét zsebre tette, közel kétmillió forintot. Az összeget később visszafizette, a bíróság jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Mátételki András

A Pápa mellett élő, büntetlen előéletű nő a dákai fogyatékos személyek, pszichiátriai és szenvedélybetegek intézetében 2014-től fejlesztő pedagógusként dolgozott. Mint szociális ügyintézőnek többek között az is a feladata volt, hogy a részlegéhez tartozó ellátottak költőpénzéről, keresményéről gondoskodjon, valamint elkészítse a kifizetésekről szóló elszámolást.

A 38 éves hajadon tavaly augusztus elejétől törvénytelen módon foglalkozott a gondozottak pénzével: annak egy részét zsebre tette. Fél év alatt, ez év január végéig összesen 1,8 millió forintot sikkasztott el. A 64 sértettet átlagosan több tízezer forinttal rövidítette meg, de volt, akinek nem fizette ki 66 ezer, 86 ezer és 105 ezer forint járandóságát. Egyiküktől 182 ezer forintot vett el, míg a legkisebb összeg 35 és 85 forint volt.

A több százezer forintból – 64 ezer forint erejéig – csupán hat gondozottnak vásárolt be. A költőpénz-kifizetés elnevezésű dokumentumot több esetben úgy hamisította meg, hogy a szakdolgozók helyett ő írta alá az okiratot, a bíróság ezért is felelősségre vonta. A lebukása utáni következő hónapban, idén februárban két részletben visszafizette az eltulajdonított összegeket, így a kár megtérült. A pedagógus ma már nem Dákán dolgozik.

A Pápai Járásbíróság 64 rendbeli folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és vétsége, valamint magánokirat felhasználásának vétsége miatt a vádlottat jogerősen két év börtönre ítélte, aminek a végrehajtását három évre felfüggesztették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában