Utolsó nap a felhők felett

2020.11.25. 20:00

Nyugdíjba vonul dr. Gorove László, a balatonfüredi légimentés legendája

Utolsó szolgálati napját töltötte dr. Gorove László, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. balatonfüredi bázisának orvosa, mert 42 év után januártól nyugdíjba megy. Ezt a napot fiával, a paramedikus Kristóffal töltötte.

Kovács Erika

Fotó: Magyar Légimentő Nonprofit Kft.

– Nyugodalmas nap áll mögöttünk, nagyon rossz volt az időjárás – utalt a szerdai napra Gorove László a földi- és légimentés legendás orvosa az esti villáminterjúban.

Felidézte aztán, hogy amióta létezik Magyarországon légimentés, azóta ezen a pályán dolgozik. 1981-től kezdve először mentőtisztként, 1982-től pedig mentőorvosként mentette az életeket. Munkája – ahogy fogalmazott – klassz csapatmunka. Alapvető az összeszedettség, az egymásra figyelést, a teljes összhang a pilóta, a paramedikus és az orvos között.

– Jó dolog olyan csapatban dolgozni, ahol mindenki tudja, hogy számíthat a másikra. Mindenki előtt egy cél lebeg: a gyógyítás és a mentés.

A mentőorvos legszívesebben a sikeres újraélesztésekre gondol vissza, és azokra az esetekre, amikor kórházba juttattak súlyos sérülteket.

Szerencsére jó pár ilyen eset történt. Az megrázta, amikor hiába küzdöttek egy életért.

Dr. Gorove László arra nem emlékszik, hogy volt-e veszélyes helyzetben. Az előfordult, hogy tűz- és robbanásveszély miatt a szokásosnál is nagyobb óvatosságra volt szükség. Az orvos szerint a légimentésben nagy szükség van egyfelől empátiára, illetve a beleérző képességre, hiszen az ember rászorulókkal találkozik, másfelől az alázatra.

Dr. Gorove László a fiával, a paramedikus Kristóffal töltötte az utolsó szolgálati napját a balatonfüredi légimentő bázison Fotó: Magyar Légimentő Nonprofit Kft.

A kérdésre, hogy miként élte meg a még soha nem látott világjárványt, azt mondta, az új helyzet eltávolítja az orvost a betegtől, szemben azzal az attitűddel, ami évtizedeken át jellemző volt: az orvos megfogta a beteg kezét, így is éreztette vele, hogy segíteni akar neki. Most pedig első a védőfelszerelés, a távolságtartás, a kikérdezés. Ez bizalmatlanságot jelez, ami nem jó.

Dr. Gorove László január elsejétől vonul nyugdíjba, addig a budaörsi légimentő bázison irodai munkát végez. Január 2-tól több ideje jut majd a 13 unokájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában