minden korábbinál nagyobb szükség van a növényekre

2020.11.26. 14:00

Sokat tesznek a környezetért Balatonfüreden

Vörös juharfát ültetett Schindele Györgyné Emília elnök, a Reformkori Hagyományőrzők Társasága nevében Balatonfüreden, a Kovászna-parkban nemrég, ugyanis ők vették át a stafétát a helyi Lions Clubtól (BLC). Az ültetés Horváth Ágnestől, a club alapító elnökétől, a folytatás pedig Csihony-Kok Anita jelenlegi elnöktől származik. Az eseményen részt vett mások mellett Hári Lenke és Holczer András alpolgármesterek.

Kovács Erika

Vörös juharfát ültettek el Schindele Györgyné Emília, a Reformkori Hagyományőrzők elnöke a helyi Lions Club kezdeményezésére Balatonfüreden

Fotó: Balogh Ákos/Napló

- Balatonfüred ápolt, virágos, gondozott parkjai, a városszerte látható, mindig makulátlan pázsit, a különleges növények, valamint az ikonikus Tagore sétány híres fái, amelyek ismert személyiségek, köztük több világhírű, Nobel-díjas emlékét őrzik, mind azt jelzik, ezen a településen az emberek nagyon fontosnak tartják a környezetet, illetve a természetet. Balatonfüred erre is büszke lehet, vélekedett Hári Lenke, aki szeretettel üdvözölte a civilek ötletét, hogy az említett értékek mentén fát ültetnek.

Az alpolgármester szerint napjainkban minden korábbinál nagyobb szükség van a növényekre, amelyek friss levegőt, energiát és erőt adnak, szemet gyönyörködtető látványuk pedig jótékonyan érintik az ember lelkét. A fák, az erdők nemcsak a sokféle állat élőhelyét biztosítják, hanem az ember „menedékei” is egyben, amikor pihenésre, sétára, túrázásra vágyik a friss levegőn, a szabadban. Az alpolgármester úgy fogalmazott, noha sokan közhelyesnek tekintik a kijelentést, de szerinte nagy súlya van annak, ha valaki fát ültet, bízik a jövőben.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Csihony-Kok Anita, a club elnöke arról beszélt, hogy örömmel vennék,

ha minél több helyi, a várost kedvelő, illetve idelátogató csatlakozna kezdeményezéshez.

- Példamutatás korunk emberének, illetve az utókornak, hogy a klíma, és a Föld védelme érdekében elültetünk egy fát, ezúttal egy vörös juhart, ami nyáron üdezöld, ősszel sárga és arany lombkoronával ajándékozza meg az embereket, itt a Kovászna-parkban, érvelt az ötlet mellett Schindele Györgyné Emília, a füredi hagyományőrzők társaságának elnöke. Szavaiból kiderült, ha azt halljuk, hogy klímaváltozás, sajnos mindenki tudja, hogy milyen nagy tragédiáról beszélünk.

Felidézte, a világon már vannak kisebb-nagyobb kezdeményezések, amelyek arra hivatottak, hogy az egykor egészséges óceánjainkat, erdeinket, folyóinkat, levegőnket, egyszóval a természetet visszaadjuk az emberiségnek.

Vörös juharfát ültettek el Schindele Györgyné Emília, a Reformkori Hagyományőrzők elnöke a helyi Lions Club kezdeményezésére Balatonfüreden Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Mondhatni, hogy a Föld beleroppant a sok rajta ütött sebbe, fogalmazott. Aláhúzta, így azok az aprónak látszó kezdeményezések, mint például a faültetés, amelyek sokat jelentenek a Földnek és az emberiségnek, nagyon fontosak, és kiemelt köszönetet érdemelnek.

- Lehet, hogy egy csepp a tengerben, amit teszünk, de ha mind többen követjük ezt az elhatározást, sokat tehetünk a Földért! – vélekedett az elnök, majd az ünnepi gondolatok után elültették a vörös juharfát a Kovászna-parkban. A képzeletbeli stafétát Szauer Rózsa, a Nők a Balatonért Egyesület elnöke vette át Emíliától, így a későbbiekben, a terveik szerint tavasszal, az egyesület ültet el egy újabb fát Balatonfüreden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában