Tó és malom

2020.11.27. 07:00

Új információs táblákkal gazdagodott a tapolcafői tanösvény

Két új információs táblával gyarapodott a Tapolca Forrás Tanösvény. Az egyik tábla a Templom-tavat ábrázolja az 1960-as években, a másik pedig az egykori tapolcafői malmokról ad áttekintést.

Polgár Bettina

Fotó: Tapolcafői Kertbarátkör/Somogyi Zoltán

A Tapolcafőn eredő, 21 kilométer hosszú, Pápán, Borsosgyőrön, Nagyacsádon, Nemesgörzsönyön és Marcaltőn keresztül folyó Tapolca partján egykor 33 malom állt, ebből hat volt Tapolcafőn – olvasható az információs táblán. A Forrásfői (vagy Forrásfeji) Vízimalom építésének ideje nem ismert, de a szóbeszéd szerint itt már a török időkben is őröltek gabonát. A Forrásfői Kallómalom (Giczi Malom) eredetileg kalló­malomnak épült, a 19. század második felében alakították át lisztőrlő malommá. A Tapolcafői N. Cominitz Malomról kevés az információ, 1832-ben azonban már lisztőrlő malomként tartották számon és két alulcsapott vízikerékkel volt felszerelve. Feltehetően a 19. század közepén már kallómalomként működött.

Az egyik tábla a Templom-tavat ábrázolja az 1960-as évek elején Fotó: Tapolcafői Kertbarátkör/Somogyi Zoltán

A Simaházi Malmot (Püspök Malom) a Simaháza birtokrészen, a Tapolca patak keleti részén építették fel. 1832-ben két felülcsapott vízikerékkel szerelték fel, és a győri püspökség tulajdonát képezte. Építésének ideje nem ismert, de már 1530-ban is működött. A Káptalan Kalló Malmot (Merétey Malom) a győri káptalan építtethette, de nem ismert, hogy mikor. Egyes források szerint az 1600-as években kallómalomként üzemelt. A 19. század vége felé, amikor lisztőrlő malomként működött, két alulcsapott vízikereke volt. A Döbrési Malom (Kurtovácz Malom) az 1830-as években Nemes Rába Boldizsáré volt, majd a 20. század elején ifj. Shle­singer Mór lett a tulajdonos. Tőle vette meg Kurtovácz János molnármester, majd a Kurtovácz család korszerűsíttette és átépíttette a malmot.

Az információs táblák elkészítését a Pápai Vízmű Zrt. finanszírozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában