A postai forgalomnövekedés miatt már kockázatos újabb küldeményeket feladnunk

Az év vége és az ünnepi időszak közeledtével minden esztendőben sokan választják az online rendelés vagy a csomagküldés bel- és külföldi lehetőségét. Ebben az évben – a járványhelyzet kezdete óta – az internetes rendelések világa még inkább felgyorsult, egyre népszerűbb és sokrétűbb lett.

Baráth Eszter/FMH

Nemcsak a küldemények feladására, de a nyitvatartásra is ajánlott odafigyelni! Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ez a népszerűség nem csökkent az ünnepi időszak beköszöntével sem, sőt rengetegen választották ajándékvásárlás szempontjából is a házhoz- vagy csomagpontra szállítást a boltok bejárása helyett.

A Magyar Posta Zrt. lapunk kérdésére megerősítette, hogy az idei év karácsonyi csomagforgalma jelentősen erősebb, mint az előző év ezen időszakában. Az adatok alapján sokan biztosra mentek abban a tekintetben, hogy a kívánt csomag mindenképpen elérjen a címzetthez az ünnepek kezdetéig: a posta közlése szerint ugyanis novemberben mintegy 30 százalékkal több csomag futott át a vállalat rendszerén, mint tavaly ilyenkor.

A járvány jelentősen befolyásolta az idei évet

Tapasztalataik alapján a megnövekedett forgalom oka az internetes portálokról rendelt csomagok számának emelkedése. Ugyanakkor a postára adott személyes csomagok száma is magasabb volt az elmúlt évekhez képest. Ennek oka az lehet, hogy a járványhelyzet miatt sokan nem találkoznak személyesen az ünnepek alkalmával sem. Számtalan csomag indult útnak azért, hogy a családi találkozások elmaradásának ellenére valamelyest ünnepi hangulatot teremthessenek azok, akik ilyen formában kapják meg vagy adják át ajándékaikat. December első két hetében a tavalyi év adataihoz képest az ebből a célból postára adott csomagok száma 25 százalékkal volt több ebben az évben.

Nemcsak a küldemények feladására, de a nyitvatartásra is ajánlott odafigyelni!
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Éppen ezért a Magyar Posta Zrt. már az év utolsó hónapjának elején jelezte ügyfeleinek, hogy legkésőbb december 18-ig adják fel csomagjaikat, ha azt szeretnék, hogy a címzett még a karácsonyfa alatt kibonthassa azt. A megnövekedett forgalom miatt a vállalat már nem tudja garantálni, hogy a héten postára adott csomagokat időben kézbesíteni tudják. Az online rendelésekkel kapcsolatban talán még ezen a héten sem vagyunk elkésve, de csak abban az esetben, ha az adott portálon feltüntetett szállítási idő belefér a szenteste előtti napokba. A posta munkatársai azt javasolják, amennyiben még ebben a néhány napban várjuk csomagjainkat, fixponti szállítást vegyünk igénybe. Így nagyobb a valószínűsége a gyors kézbesítésnek, hiszen a futároknak nem kell minden csomagot egyesével a megjelölt címre szállítaniuk.

A külföldről és külföldre érkező csomagok száma ebben az évben ingadozó volt a járvány jelenléte miatt. A Magyar Posta Zrt. tájékoztatása szerint tavasszal lecsökkent ezen csomagok száma, nyáron viszont visszaállt az átlagos forgalomra. Az őszi második hullám miatt ismét kisebb volt a nemzetközi csomagforgalom mértéke. A nemzetközi postai útvonalak időszakos akadályozottsága miatt – főleg a Kínából érkező csomagok – kiszámíthatatlanok voltak.

Ünnepi nyitvatartás

A vállalat nyitvatartása igazodik az ünnepekhez, csakúgy, mint minden évben. A legtöbb postafiók december 23-ig tart nyitva, azok a posták viszont, amelyek szombatonként is várják ügyfeleiket, december 24-én 12 óráig állnak rendelkezésre. Az ünnepeket követő első hétfői napon normál, hétköznapi nyitvatartási időben vehetjük igénybe a posta szolgáltatásait, egészen december 30. napjáig. Szilveszter napján a legtöbb fiók délig tart nyitva, majd az új év első napján minden posta zárva tart. Január másodikától minden visszatér a már megszokott, hétköznapi menetrendhez. Várhatóan még ekkor is számos csomagot szállítanak ki, hiszen sokan nem gondolkodtak előre annyira, mint azok, akik már novemberben feladták kézbesíteni kívánt csomagjaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában