polgárőrség

2020.12.04. 07:00

Alsóörsön figyelnek az idősekre és az egyedül élőkre is

1992-ben alakult meg a településen a polgárőrség, közel harminc taggal. Petró János elnököt – aki a kezdetektől tagja volt a szervezetnek – nemrégiben Gárdonyi Géza váltotta a vezetői poszton. Mint mondja, kirívó esemény nem történt az elmúlt években, jó kapcsolatot ápolnak a Balatonfüredi Rendőrkapitánysággal.

Szendi Péter

– Én hat évvel ezelőtt csatlakoztam a szervezethez. Elődöm, Petró János lemondott, akinek ezúton is köszönöm a munkáját, mert rengeteget dolgozott azért, hogy a helyi polgárőrség megfelelően működjön. Bevallom, meglepett, amikor felkértek, hogy én legyek az elnök, egy kis időt kértem, hogy mindezt átgondoljam, de végül úgy határoztam, hogy elvállalom a polgárőrség vezetését – kez-

di a beszélgetést Gárdonyi Géza, akivel a Sirály parkban találkoztunk, ahova néhány évvel ezelőtt pályázati pénz- ből vásárolt Suzuki Vitarával érkezett.

A településen szerencsére jó a közbiztonság, kirívó esemény nem történt. A rendőrséggel kiváló a kapcsolatuk, ez annak is köszönhető, hogy Gézárt Viktor körzeti megbízottal gyakran egyeztetnek. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázatán nyerték a négykerék-meghajtású járművet, mely nagyban megkönnyíti a munkájukat, hetente többször járőröznek. Az üzemben tartásához nagy segítség az önkormányzat által minden évben biztosított anyagi támogatás, amelyre a jövőben is számítanak – folytatja Gárdonyi Géza, aki elmondta, hogy a felszereltségük megfelelő, mindenhol meg tudnak jelenni.

Gárdonyi Géza, az alsóörsi polgárőrség új elnöke a szolgálati Suzuki Vitarával
Fotó: Szendi Péter/Napló

Telente a hegyoldalon található pincéket és nyaralókat többször ellenőrzik. Szerencsére eddig még nem történt bűncselekmény, remélhetőleg nem is lesz. A polgárőrök a szolgálati út során odafigyelnek a hajléktalanokra és az idős, egyedül élő emberekre is.

A helyi újságban egy felhívást tettek közzé, hogy várják azon emberek jelentkezését, akik szabadidejüket feláldozva tenni akarnak a közösségért. Jelenleg 15 fő az aktív létszám, Gárdonyi Géza reméli, hogy a jövőben ez növekedni fog, és a fiatalok is késztetést éreznek arra, hogy polgárőrök legyenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában