Ünneplés szűk körben

2020.12.21. 07:00

Az adventi koszorú utolsó gyertyáját is meggyújtották a veszprémi koszorún

Szombaton a Szentháromság téren a város és az érsekség közös adventi koszorújának utolsó gyertyáját is meggyújtották.

Horváth Virág

Fotós: Pesthy Márton

Fotós: Pesthy Márton

Az evangélium igéjének meghallgatása után Takáts István érseki helynök elmondta, Mária személye megtanít minket arra, hogy nem csak mi várunk az Úr eljövetelére, hanem az Isten is vár ránk. – Jó érzés arra gondolni, hogy Isten szeretné az embereket bevonni az ő művébe, és hiszem, hogy Isten logikája szerint mindig vár ránk. A szeretetét, jóságát általunk és velünk szeretné megtenni. A járványhelyzetben jól érezzük mi, emberek lehetőségeink határát. Isten nem helyettünk és nélkülünk, hanem velünk és általunk szeretné gyógyító jelenlétét megmutatni – mondta Takáts István érseki helynök.

Az érseki helynök hozzátette, az Isten szeretné az emberek gyógyulását, szeretné ezt a kórt megfékezni az emberekkel közösen, ezért van szükség az államférfiak bölcsességére, a tudósokra, az ápolók és orvosok szaktudására, az önfeláldozó segítők szeretetére.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Porga Gyula polgármester kiemelte, a megyeszékhelyen régi hagyomány, hogy a feldíszített veszprémi várban a karácsonyhoz közeledve minden hétvégén közösen gyújtják meg a helyiek az adventi koszorú soron következő gyertyáját. – Minden évben különböző programokkal vártuk ilyenkor a veszprémieket, de az idei év nem olyan lett, mint amit megszoktunk. Udvardy György érsekkel egyeztetve arra jutottunk, hogy van valami, amihez mindenképpen ragaszkodnunk kell a járvány ellenére is, ez pedig a közös gyertyagyújtás és az ehhez kapcsolódó szűk körű együttlét. Ehhez mindenképpen ragaszkodtunk, és nagyon köszönöm, hogy az utolsó gyertya meggyújtásakor is együtt ünnepelhetünk – tette hozzá Porga Gyula polgármester.

Takáts István érseki helynök és Porga Gyula polgármester meggyújtotta az utolsó gyertyát Fotó: Pesthy Márton/Napló

A polgármester beszédében megköszönte a veszprémiek helytállását a járványidőszakban, valamint köszönetet mondott a frontvonalban harcoló mentőknek, rendőröknek, ápolóknak, orvosoknak, mindazoknak, akiknek valamilyen áldozatot kellett hozniuk ebben a nehéz esztendőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában