Megmozdult az ország

2020.12.24. 11:30

Az összefogás ereje: Sikerrel zárult a beteg, veszprémi fiú javára indított adománygyűjtés

Csaknem másfél millió forinttal támogatták az adományozók alig két hét leforgása alatt a megyeszékhelyen élő, magatehetetlen Balázst, akiről A gyermekemért a világ végére is elmennék címmel több alkalommal írtunk, és kértük, aki teheti, segítsen neki.

Kovács Erika

Szőke Veronika (balról), az alapítvány vezetője, Balla Emőke főszerkesztő, Katalin, Balázs édesanyja és Kovács Erika újságíró az adomány átadásán

Fotó: PESTHY MARTON

Meghatódva fogadta Katalin, a 38 éves, mozgás- és beszédképtelen Balázs nyugdíjas édesanyja az adományt, úgy mondta, soha egyetlen fillért nem kértek, nem is kaptak, és ezúttal is azért beszéltek több évtizede tartó helyzetükről, mert az újságíró meggyőzte őket, hogy életük, emberfeletti küzdelmük nyilvánosságot érdemel. Az adomány kimondhatatlan örömet okozott nekik, így meg tudják venni Balázsnak, amiről eddig szó sem lehetett, és segíthet fiuk életén.

Katalin késő esténként gyakran előveszi a családi albumot. A régi fotókon még nem látszott, hogy Balázs mennyire beteg
Fotó: Kovács Erika/Napló

Balla Emőke, a Napló fő- szerkesztője az átadáson elmondta, nagyon örül, hogy az újság a maga lehetőségeivel, eszközeivel tud segíteni.

A Napló több mint egy újság, Veszprém megye közösségének aktív szereplője, gyakran vállal részt jótékonysági akciókban, felkarolja az elesetteket, rászorulókat. Társadalmi szerepvállalásának része, hogy karácsonyhoz közeledve minden évben bemutat egy családot, és gyűjtést szervez számára.

– Balázs története nagyon sok olvasót – köztük az ország másik felében élőket is – megindított, valamennyi támogatónak köszönjük a segítséget. Ilyenkor érezzük igazán, hogy van értelme a munkánknak – hangsúlyozta Balla Emőke, a Napló főszerkesztője a csaknem másfél millió forintos adomány minapi átadóján.

Kovács Erika, a riportsorozat szerzője kiemelte, mélyen megérintette a család helyzete. Az adomány pedig minden várakozást felülmúlt, amit a járványhelyzet ellenére nagyon rövid idő alatt adtak össze az emberek a fiúnak. Külön méltatta, hogy a Mediaworks, a Napló, valamint a családsegítő központ és alapítványa azonnal a nemes ügy mellé állt.

Horváthné Kecskés Diána, a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény vezetője kiemelte, mivel a szülők továbbra is otthonukban szeretnék ellátni fogyatékkal élő fiukat, ezért a családsegítők úgy gondolták, az intézmény abban tud segíteni, ha a munkatársai által működtetett alapítványon keresztül csatlakoznak a Naplóhoz, és együtt próbálnak enyhíteni a család helyzetén. Az intézmény szakemberei rendelkezésre állnak a későbbiekben is, ha bármilyen segítségre lenne szüksége Balázsnak, illetve családjának. Az intézmény vezetője szerint fontos, hogy a médiában kapjanak figyelmet a különböző családi problémák, és azt mindenki maga döntse el, hogyan kíván gondoskodni magatehetetlen hozzátartozójáról. Egy ilyen élethelyzet rendkívüli teher a családon lelkileg és anyagilag egyaránt.

Szőke Veronika, az intézmény által működtetett Családokért és Gyermekekért Alapítvány vezetője aláhúzta: a prevenció és a tehetséges gyerekek felkarolása mellett kiemelten kezelik a nehéz helyzetben lévő családokat. – Balázs és családja helyzete nagyon megérintett bennünket, örömmel csatlakoztunk a Napló kezdeményezéséhez. A mostani helyzetben, amikor nagyon sokan küzdenek anyagi nehézségekkel, különösen jó érzés volt látni, milyen sokan érezték azt, hogy ennek a családnak segíteni kell, hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában