„Csak akkor indulhatunk el, ha SMS-ben megkaptuk az engedélyt.” – Athénban élő olvasónk beszámolója

Az ünnepek idején is érvényben maradtak a koronavírus miatti szigorú korlátozások Görögországban. Athénban élő olvasónk, Derzsi Ildikó számolt be arról, milyen most a helyzet a dél-európai ország fővárosában.

Rimányi Zita

Az Akropoliszról lélegzetállító látvány tárul elénk, többek között a városra Fotó: Laskovics Márió/Napló

Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Meghatározták, milyen indokkal hagyhatjuk el otthonunkat: orvos vagy gyógyszertár felkeresése, bevásárlás, banki ügyintézés, rászoruló személy segítése vagy gyermek iskolába kísérése, temetés vagy elvált szülők esetén szülői jogok gyakorlása, testedzés vagy kisállat sétáltatása miatt. Ezekhez különböző kódok tartoznak.

Csak akkor indulhatunk el, ha SMS-ben megkaptuk erre az engedélyt.

A munkába járáshoz pedig egy különleges, előre kiállított írásos engedély szükséges, nyomtatott vagy online formában. Az éjszakai kijárási tilalom is érvényben maradt az ünnepek alatt, szentestén is este tízre haza kellett érnie mindenkinek. Nagy családi összejöveteleket nem lehetett tartani – mondta el Derzsi Ildikó, aki Athénban egy telefonos ügyfélszolgálat középvezetője. Már egy ideje albérletéből, távmunkában dolgozik a járványveszély miatt, de amikor még be kellett járnia munkahelyére, őt is ellenőrizték a rendőrök. Be kellett mutatnia telefonján az ehhez szükséges igazolást.

Arról is beszélt olvasónk, hogy a november elején bevezetett lezárások kezdetekor annyira szigorúan vették az előírásokat, hogy csak élelmiszerüzletek lehettek nyitva és azokban jórészt csak élelmet lehetett venni, még egy poharat sem, akkor sem, ha egyébként lett volna a kínálatban.

Azóta ezen annyit lazítottak, hogy ágyneműt, takarót, meleg pulóvert már szabad vásárolni, ha kapható az az élelmiszert árusító boltban. A december 13. és január 7. közötti időszakban pedig a karácsony okán, az ajándékozás megkönnyítéseként engedélyezték azoknak a boltoknak a működését, amelyek ezt „click-away” módon meg tudják tenni. Többek közt a műszaki cikkeket árusítókét is. Ez azt jelenti, hogy a vevőknek előre meg kell rendelniük telefonon vagy az interneten a kiválasztott terméket, előre ki is kell fizetniük és csak a megadott időpontban vehetik azt át a kereskedelmi egységben.

Családlátogatás miatt Görögországban nem lehet elhagyni azt a járást, ahol az ember él. Az előző lezárás alatt meg is tiltották a lakcím-változtatást.

Mezőgazdasági munkák miatt vannak azért e téren engedmények. Olvasónknak nem jelent gondot a kialakult helyzet, mert egyébként se sokat szokott gyakran programokra járni, de van olyan ismerőse, akit nagyon megvisel a bezártság, az, hogy nem találkozhat barátaival, nem vehet részt rendezvényeken. Azt viszont Ildikó is sajnálja, hogy így az év végi ünnepekkor nem tudott hazautazni rokonaihoz Magyarországra. S nem is tudja még, ezt mikor teheti meg.

Derzsi Ildikó Athénban egy telefonos ügyfélszolgálat középvezetője Fotó: Családi

– Szerintem szükségesek a jelenlegi korlátozások. Az oltások beadását itt is elkezdték. Csak egy olyan ismerősöm van, aki elkapta a vírust. Ez a kollégám viszont öt hétig betegeskedett emiatt. A görögök is azt remélik, hogy nyárra sokat javul a helyzet, jelenleg pedig szinte mindenki nagyon komolyan veszi és betartja az előírásokat. Azt is helyesli a lakosság többsége, hogy szilveszterkor sem engedélyezik a bulikat, az összejöveteleket. Pedig a görög főváros főterét nagyon szépen feldíszítették az ünnepekre. Én is csak azért láthattam, mert egy kis karácsonyi összejövetelre menet – amelyen betartottuk a létszámkorlátozást – arra vitt az utam – számolt be lapunknak Derzsi Ildikó Athénból, ahol a napokban késő délután is tizenöt fokot mértek a hőmérők. A tél ezúttal sokkal melegebb a szokásosnál olvasónk lakhelyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában