Mi lesz a zöldhulladékkal?

2020.12.09. 14:00

Faleveleket gyűjtenek és ágakat aprítanak a vidéki önkormányzatok

2021 január elsejétől országszerte tilos lesz az avarégetés és a kerti hulladék égetése. A módosítás célja az indoklás szerint a levegő minőségének javítása, a lakosság egészségének védelme. Viszont levelekből, ágakból jövőre sem lesz kevesebb, ezért kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen megoldásokat találnak az önkormányzatok erre a problémára.

Molnár Sándor

Böröndi Lajos karbantartó egy nagy teljesítményű ágaprítóval dolgozik Nemesvámoson

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Barnagon egy tematikus park részeként tavasszal megvalósul majd egy látványkomposztáló Leader pályázati forrás segítségével.

A Magyar falu program lehetőségeit kihasználva pedig egy nagy teljesítményű lombszívót is beszereztek, amely az önkormányzat kistraktorának utánfutójához praktikusan csatlakoztatható. Ezzel a berendezéssel akár az árkokból is könnyen összegyűjthetik a nagy mennyiségű lehullott falevelet. Az önkormányzat munkatársai maguk alakították át úgy az utánfutót, mintha az a lombszívó adaptere lenne. Így egy-két nap alatt összegyűjtik a faleveleket a faluban, amit jelenleg egy helyi lakos hasznosít kert-, illetve ültetvénytakarásra, komposztálásra. Barnagnak van egy kisebb teljesítményű ágaprítója, de tervezik a fejlesztést ezen a téren is.

– Terveink között szerepel, hogy a faluház udvarára megálmodott tankomposztáló egyben közösségi komposztáló lehessen, amelyet az előírások betartásával használhatna a falu lakossága. Azt szeretnénk, hogy aki majd ide hozza az összegyűjtött, aprított zöldhulladékot, az kaphasson is az elkészült komposztból, amit a kertjében felhasználhatna.

Megpróbáljuk a ­mindennapi működésünkbe a természetközeli ökogondolkodást beilleszteni, a csapadékvíz megtartásától az ágaprításon át a komposztálásig, amelyek szorosan kapcsolódnak is egymáshoz – mondta el Horváth Zoltán, Barnag polgármestere.

Bándon a korábbi években problémát jelentett a zöldhulladék kezelése,

és azt is szerette volna elkerülni a település vezetése, hogy a szomszédok egymás orra alá füstöljenek. Az önkormányzat ezért úgy döntött, hogy egy helyre összegyűjtik és egy vállalkozóval bedaráltatják a levágott ágakat, ha megfelelő mennyiség összegyűlik. A lakosság elfogadta ezt, és már hozzászokott ahhoz, hogy ellenőrzött körülmények között a megadott helyre szállítsák a gallyakat. Így mindenki jól jár, hiszen fizetni nem kell a szolgáltatásért, amelyet a vállalkozó a darálékért cserébe elvégez.

Böröndi Lajos karbantartó egy nagy teljesítményű ágaprítóval dolgozik Nemesvámoson Fotó: Molnár Sándor/Napló

Korábban hétfői és pénteki napokon lehetett égetni a faluban, de az elmúlt években egyre kevesebben éltek már ezzel a lehetőséggel. A bándiak megszokták azt is, hogy például a levágott füvet házilag komposztálják. A faluban az összegyűjtött faleveleket egyelőre talajtakarásra hasznosítják, de még keresik a legjobb megoldást erre a problémára – tudtuk meg Steigervald Zsolt polgármestertől, aki hozzátette, hogy próbálják minél élhetőbbé tenni a környezetüket.

Nemesvámoson októberben lehetőséget biztosított az önkormányzat arra,

hogy a gallyakat egy központi helyre, az Agrárlogisztikai Központ mögé vigyék ki a helyiek. Nagyobb mennyiség esetén ezt egy aprítékkal foglalkozó cég elszállítja a községből, a kisebb mennyiségeket pedig helyben összeaprítják a Magyar falu programban nyert, 2,5 millió forintos, kardánhajtású ágaprító géppel, amely az önkormányzat traktorának segítségével üzemeltethető. Tavasszal, várhatóan szerdai és szombati napokon – adott időintervallumban és kontrollált körülmények között – újra kivihetik majd a levágott gallyakat a vámosiak erre a területre.

Bándon nagy teljesítményű lombszívót is beszereztek Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az önkormányzat készül arra is, hogy fizetős szolgáltatásként, pénzért helyben összeaprítsa az ingatlanoknál keletkező levágott faágakat, fásszárú növényeket, bokrokat. A lágyszárú növények és a falevelek esetében a komposztálást javasolják. Utóbbit a hulladékgazdálkodó által árusított, az önkormányzatnál is beszerezhető zsákokban, a háztartási hulladékkal keverve ki lehet helyezni szemétszállításkor is. A községben egyébként a járványhelyzet miatt, a levegő védelme érdekében már november elején bevezették az égetési tilalmat – tudtuk meg Sövényházi Balázs nemesvámosi polgármestertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában