Szabadságok tervezése

2020.12.13. 11:00

Hét hosszú hétvégének örülhetünk jövőre

Csak egy munkanap-áthelyezés lesz jövőre, azaz egy szombaton kell munkába menniük az általános munkarendben foglalkoztatottaknak és csupán egy négynapos hosszú hétvégének örülhetünk.

Rimányi Zita

Forrás: pixabay.com

Idén hat hosszú hétvége biztosított, biztosít pihenési lehetőséget, amiből három négynapos és két munkanap-áthelyezést írt elő rendelet, azaz két szombaton kell, kellett dolgozni. Tavaly, 2019-ben több, hét hosszú hétvége volt, azok közül ugyancsak három négynapos és három munkanap-áthelyezés miatt kellett három szombaton munkába menni. Jövőre egy munkanap-áthelyezés lesz a munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló minisztériumi rendelet szerint: 2021-ben december 11-én, szombaton kell ledolgozni a december 24-i munkanapot, így szenteste napja a következő évben is pihenőnap lesz, a karácsonyi ünneplésre a legtöbbeknek több idő áll majd rendelkezésére.

Jövőre csak egy négynapos hosszú hétvégével számolhatunk, az a húsvéti ünnepekhez kötődik. Több ünnepnap pedig hétvégére esik, így azok nem jelentenek plusz pihenőnapot:

Május 1-e, a munka ünnepe és október 23-a, az 56-os forradalom ünnepe szombatra, december 25-e és 26-a, azaz karácsony szombatra és vasárnapra, s 2022-ben január 1-e, az újév napja szombatra esik.

A következő évben összesen hét hosszú hétvégét köszönhetünk majd az ünnepnapoknak, hat háromnaposat, egy négynaposat. Az első mindjárt az idei szilveszter után lesz, az újév hétvégéje. Ugyanis január 1. 2021-ben péntek. A következő március 15-éhez kapcsolódóan lesz, ami hétfőre esik. Aztán jön a húsvét: április 2-án lesz nagypéntek, április 5-én húsvéthétfő. Pünkösdhétfőt május 24-én ünnepelhetjük, az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a pedig jövőre péntekre esik. November 1., mindenszentek hétfőre.

Aki szabadságát úgy veszi ki, hogy az ünnepnaphoz kapcsolódik, jelentősen meghosszabbíthatja pihenőidejét.

A korábbi esztendők tapasztalatai azt mutatták, hogy a magyarok többsége igyekezett kihasználni a hosszú hétvégéket. Többen családostól utaztak el ilyenkor kikapcsolódni, jellemzően megteltek emiatt a hazai szálláshelyek, wellness-központok. Ám ezt a forgatókönyvet a fertőzésveszély, a koronavírus miatt kialakult helyzet átírta és még jövőre is befolyásolhatja. Mégis mindenképp előnyösek a péntekkel vagy hétfővel ünnep miatt megnyúló hétvégék, szakértők szerint ilyenkor van igazán módjuk a munkavállalóknak a feltöltődésre, testileg-lelkileg. A nem általános munkarendben foglalkoztatottakra, például a kereskedelmi alkalmazottak többségére viszont nem vonatkoznak a munkanap-áthelyezések és sok cégnél hétvégente is rendszeresen dolgozni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában