Sokkot is kaphat egy fenyő

2020.12.10. 20:00

Hogyan vásároljunk karácsonyfát? – Erdész szakemberrel és eladóval beszélgettünk

Közeledik a karácsony. A fenyőfaárusok már kitelepültek a jól megszokott helyeikre, és a legélelmesebbek már le is foglalózták az általuk kiválasztott fát. Milyenek az idei trendek, melyek a legnépszerűbb fák, mit és hogyan érdemes venni, és milyen ökológiai vetülete van a karácsonyfa-vásárlásnak? Ezekre a kérdésekre kaptunk választ.

Varga Richárd, veol.hu

dav

Fotó: Varga Richárd/veol.hu

Balogh László erdész szakember mesélt nekünk az egyes fafajták előnyeiről és hátrányairól, valamint arról is, hogy ha a földlabdás fákról nem gondoskodunk megfelelően, ugyanúgy el fognak száradni, mint kivágott társaik.

– Attól függően kell vásárolnunk, hogy mi a szándékunk. Fontos szempont például, hogy Vízkeresztig szeretnénk csak megtartani a fát, vagy azt akarjuk, hogy minél hosszabb ideig a lakás dísze legyen. A klasszikus karácsonyfa, a lucfenyő, amelynek nagyon jó illata van, de könnyen ledobja a tűleveleit, ezért ténylegesen maximum január első napjaiig tudjuk a lakásban tartani. Természetesen ez a legolcsóbb fa – kezdte László.

Majd folytatta a sort a jegenyefenyők családjával, amelynek tagja a hazánkban is egyre népszerűbb nordmann fenyő.

Ezeket a fajtákat elsősorban azoknak érdemes vásárolni, akik szeretnének sokáig gyönyörködni a karácsonyfájukban.

– A jegenyefenyők áldásos tulajdonsága az is, hogy lekerekítettek a tűleveleik, így a lucfenyővel ellentétben nem szúrja össze az ember kezét díszítés közben. Ráadásul nagyon finom citrusos illata van. A kolorádófenyő is hasonló. Tény viszont, hogy ezekért a fákért lényegesen többet elkérnek az árusok – fejtegette a szakember.

A fa kiválasztásánál fontos szempont, hogy tudjuk, meddig szeretnénk gyönyörködni benne Fotó: Varga Richárd/veol.hu

Kérdésünkre elmondta, hogy az előbb említett kategóriák között áll az ezüstfenyő, amely a lucfenyők családjába tartozik.

– Ugyanúgy szúr, viszont valamivel tartósabb, mint a klasszikus luc – mondta.

László elmesélte, hogy régen a feketefenyőt is használták karácsonyfaként, amely nagyon tartós, de talán kevésbé esztétikus.

Ezt követően a természetvédelmi kérdés felé terelődött a beszélgetés. A szakember megosztotta velünk, hogy ha valaki azért vesz műfenyőt, mert úgy gondolja, hogy ezzel a bolygónak segít, az téves elképzelésre alapozza a vásárlást.

– Ezeket a fákat kimondottan azért termesztik, hogy karácsonyfák legyenek, erre vannak hivatva. Nem az erdőkből vágják ki őket, vagyis ez nem természetkárosítás. Zala és Vas megyében például nagy hagyománya van a karácsonyfa-termesztésnek, óriási telepek vannak arrafelé.

Balogh László erdész szakember Fotó: archív

A földlabdás karácsonyfákról Lászó elmondta, hogy nagy figyelmet igényelnek ezek a fák, ha azt szeretnénk, hogy túléljék a karácsonyt.

– Ezek a kis fák 0 fok körüli hőmérsékleten álldogálnak kint, és azzal, hogy hirtelen bekerülnek egy 20-22 fok körüli szobába valósággal sokkot kapnak. Ezek élő szervezetek. Érdemes először az előszobába vagy a pincébe vinni őket, hogy fokozatosan szokhassanak hozzá a melegebb körülményekhez. Emellett fontos az is, hogy ne a lakás legmelegebb pontján helyezzük el őket, ne radiátor vagy kályha közelében, mert ilyen esetben egy hét alatt ledobják a tűleveleiket. Az öntözésről sem szabad természetesen elfeledkezni – figyelmeztetett.

László hozzátette, hogy ugyanezen a folyamaton kell végigmenni, mielőtt kiültetnénk valahova a fát, illetve felhívta a figyelmet a cserép fontosságára is.

– Nem szabad hagyni, hogy a cserép, amelyben a fa áll, átfagyjon, mert így a gyökerek is elfagynak, és ettől gyakorlatilag kiszárad a fa – magyarázta végezetül a szakember.

A földlabdás fenyők nagy odafigyelést igényelnek Fotó: Varga Richárd/veol.hu

Az elmúlt évek vásárlási szokásairól kérdeztük az egyik szupermarket parkolójába kitelepült fenyőárusokat is, akik elmondták, hogy a járványhelyzethez képest nagyon szépen elindult idén is az üzlet, vannak, akik már meg is vették az idei karácsonyfájukat.

– Úgy működik minden, ahogy vártuk. A járvány szerencsére nem szól bele a karácsonyfák értékesítésébe. A legnépszerűbbek a klasszikus, kivágott fák, de a földlabdás után is egyre nagyobb az érdeklődés. A minőségi fákat keresik az emberek, mindenki szépet akar, talán ezért is egyre népszerűbb a nordmann fenyő, hiszen nagyon szép, szabályos formája van. Tartósabb is, és bár drágább, egyre többen keresik ezt a fenyőtípust – osztotta meg velünk az egyik fenyőárus.

A minőségi fákat keresik az emberek Fotó: Varga Richárd/veol.hu

Magyarország első karácsonyfáját – a tudományos kutatások szerint – Brunszvik Teréz grófnő állíttatta 1824-ben. Lassan tehát kétszáz éve az ünnepeink elmaradhatatlan kelléke a feldíszített fenyőfa. Legyen szó luc-, ezüst- vagy jegenyefenyőről, illetve kivágott vagy földlabdás fáról, érdemes tudatosan végiggondolnunk a vásárlást, hogy karácsonyfánk addig tudja árasztani az ünnepi hangulatot, ameddig csak szeretnénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában