Szabadalmi oltalom az új dízelgázolajnak

2020.12.07. 16:00

Környezetbarát és gazdaságos technológiákkal kísérleteznek a Pannon Egyetemen

Szabadalmi oltalmat kapott (magyar és részben európai) a Pannon Egyetemnek a Mol Nyrt.-vel és a Magyar Tudományos Akadémiával közösen benyújtott, a belső égésű motoroknál használatos dízelgázolajok előállítására vonatkozó találmánya.

Horváth Virág

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A szabadalmi tevékenység alapján a Mol Nyrt.-vel folytatott további közös kutatás-fejlesztési munka eredményeképpen természetes és/ vagy hulladékeredetű alapanyag-komponensekből származó, bioparaffin-tartalmú dízelgázolajokat állítanak elő a Mol Nyrt. Dunai Finomítójában. Az új termék használata a korábbi dízelgázolajoknál jobb égési tulajdonságai miatt kisebb mennyiségű és kevésbé veszélyes káros anyagok kibocsátásával járafelhasználás során.

– Környezetbarát, alternatív (nem kőolaj-eredetű) motorhajtó anyagok kutatásával, fejlesztésével a Pannon Egyetemen 2000 óta foglalkozunk. Ennek megfelelően a dízelgáz­olajok esetében is új, nagy energiatartalmú és környezetbarát komponens kidolgozására törekedtünk megújuló alapanyagokból.

– Az volt a célunk, hogy a kőolajalapú dízelgázolaj legjobb tulajdonságú komponenseit állítsuk elő alternatív nyersanyagokból; ezek pedig az izoparaffin-szénhidrogének. Természetes és/vagy hulladék zsírsavak, zsírsavszármazékok katalitikus átalakításával kapjuk ezeket a szénhidrogéneket. A megadott magyar és európai szabadalom, valamint egy másik találmányi bejelentés is erre vonatkozik – mondta el Hancsók Jenő egyetemi tanár, a kutatás szakmai vezetője.

A professzor hozzátette: a Pannon Egyetemen – többek között – a nemzetközi versenyképesség fenntartása érdekében tovább folytatják a kutató-fejlesztő tevékenységet a megújuló alapú, molekulaszerkezetében nagy hidrogéntartalmú motorhajtóanyag-összetevők felismerésére, valamint azok alapanyag- és energiatakarékos, környezetbarát és gazdaságos előállítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában