Várakozás

2020.12.13. 15:30

Meggyújtották a harmadik gyertyát is Veszprém adventi koszorúján

Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő és Megyesi Ferenc atya gyújtották meg szombaton a Szentháromság téren Veszprém adventi koszorújának harmadik gyertyáját.

Juhász-Léhi István

20201212 Veszprém Meggyesi Ferenc érseki szertartó és Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő meggyújtotta a harmadik gyertyát a város adventi koszorúján a Szentháromság téren Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

– Az idei esztendő az újratervezés és az átértékelés éve. A világjárvány kezdeti ismeretlensége felülírta mindennapjainkat, számos kihívás és feladat elé állított minket – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Sótonyi Mónika.

– Az egészségünk megóvásáért Veszprémben egyfajta közösségi összefogás jött létre, főképp azért, hogy az időseken minél hamarabb tudjunk segíteni.

Elmondta azt is: mindez hatalmas jelentőséggel és üzenettel bír számunkra, különösképp most, adventkor. Ezek a megmozdulások bizonyítják, hogy az emberi jóság létezik, és ezt nem szabad elfelejtenünk.

Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet Fotó: Penovác Károly/Napló

– Az adventi időszak a várakozáson túl segít nekünk elcsendesedni, fegyelmet és összeszedettséget üzen számunkra, hogy méltóképp fel tudjunk készülni a szeretet ünnepére – hangsúlyozta Sótonyi Mónika. – Fellobban a harmadik gyertya lángja az adventi koszorún, a hit és a remény után a szeretet lángja. Erre a három érzésre óriási szükségünk van, hiszen nem szabad hagynunk, hogy bármelyiken is csorba essék, mindezek folyamatosan táplálnunk és erősítenünk kell magunkban, mert ezek segítenek bennünket a nehézségeken túljutni.

Kiemelte: ez a karácsony rendhagyóan fog eltelni, azonban minden lehetőséget meg kell ragadnunk ahhoz, hogy lélekben a szeretteinkkel együtt tudjunk ünnepelni. Muszáj optimistának lennünk, és hinnünk azt, hogy az idei adventi időszak és a karácsony egyben az egészségünk és a lelkünk megerősödésének ünnepe is.

Muszáj optimistának lennünk Fotó: Penovác Károly/Napló

– Bíznunk kell abban, hogy a következő év nyugodtabb lesz, de a legfontosabb most mégis az, hogy Szenteste kikkel állhatunk a karácsonyfa körül, és nem az, hogy mi kerül a fa alá. A tárgyakat és a giccs helyét váltsa fel az érzékenység, az odafigyelés, a törődés és az igaz szeretet! – kívánta az ünneplőknek a képviselő.

Megyesi Ferenc atya beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az ezüstvasárnapként is számon tartott harmadik adventi vasárnapot az egyházban az öröm vasárnapjaként ismerik.

Sótonyi Mónika képviselő és Megyesi Ferenc atya gyújtottak meg a Várban a város adventi koszorúján a harmadik gyertyát Fotó: Penovác Károly/Napló

– Talán furcsa örömről hallani akkor, amikor visszagondolunk erre az évre, amely esztendő talán félelemmel és rettegéssel teli volt. Fel tudunk idézni olyan pillanatokat, amikor apró, de mégis örömteli pillanatokat éltünk át – mondta Megyesi Ferenc. – Az öröm vasárnapján viszont egy másfajta örömre hív meg minket az egyház. A karácsonyra készülve arra az örömre is készülünk, amely nemcsak egy-egy pillanatig tart, hanem az ember egész életét áthatja. Ez az öröm pedig nem más, mint az a tudat, hogy Jézus Krisztus eljött közénk, emberré lett értünk. Ennek a megünneplésére készülünk az adventi időszakban és ezzel az örömmel kell, hogy előretekintsünk nem csak a karácsonyi időszakra, a jövő évre, hanem az egész életünkre, ami nem a földi keretek között valósul meg, hanem az örök életben is folytatódik.

A gyertyagyújtáson Palásthy Bea, a Petőfi Színház művésze Pilinszky János, Advent című prózáját olvasta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában