fokozottan ügyeljünk!

2020.12.03. 09:51

Járhatók a megye útjai – Elősózással készültek az ónos esőre a szolgáltatók

Aki teheti, maradjon otthon, még gyalogosan is, és kérdezzük meg az időseket, mire van szükségük, nehogy a mostani járványhelyzetben törés miatt kórházba kerüljenek! Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú riasztást adott ki, a közút szerda estétől szórja az utakat, amit a településeken az önkormányzatok végeznek.

Kovács Erika, Marton Attila

A gyenge havazást ónos eső váltotta fel csütörtökön hajnalban, ami azonnal jégpáncéllá változtatta az utakat, járdákat.

– Már tegnap este hét órától, 29 géppel szórjuk a megye útjait, tudtuk meg Fekete Jánostól, a Magyar Közút Zrt. Veszprém megyei igazgatójától. Először a főutakat, majd az alsóbbrendű utakat mentesítik a síkosságtól. Munkatársai 24 órás ügyeletben dolgoznak, és azonnal indulnak, ha szükséges. A településeken ezt a munkát az önkormányzatok végzik.

Megkeresésünkre a VKSZ Zrt. közölte, az ónos eső ellenére járhatók a megyeszékhely fő közlekedési útjai a szolgáltató előkészítő munkáinak köszönhetően.

A tegnapi előkészületek és elősózás eredményeként – amelynek során csaknem 70 tonna oldott sót, három tonna zeokált és kisebb mennyiségben egyéb speciális anyagokat szórtunk ki – csütörtök reggelre járhatók maradtak a város főútjai, és sok kisebb utca is, tájékoztatta a Naplót Köller Tamás, a VKSZ Zrt. titkárságvezetője. Hozzátette, az oldott sót permetező nagy- és járdatakarító kisgépeik folyamatosan járják a várost, a járdák és a lépcsők síkosságmentesítését kézi erővel folyamatosan végzik.

A munkát ütemezetten, teljes eszközparkjuk készültségbe helyezésével – öt tolólappal és szóróadapterrel felszerelt gépjárművel, hét tolólappal és szóróadapterrel felszerelt járdatakarító kistraktorral –, ötvennél több kollégával, valamint megerősített irányító személyzettel végzik. Megjegyezte, az időjárás-előrejelzéseket folyamatosan figyelik, míg az útnak indulóknak azt ajánlják, tájékozódjanak az időjárási és az útviszonyokról, és figyelmesen közlekedjenek.

Autóvezető oktatók szerint ilyenkor önmagában nem elegendő a téli gumi, és a legjobb, ha nem indulunk útnak, mert tükörjég alakulhat ki az utakon. Ha mégis menni kell, vagy az ónos eső váratlanul ér minket, akkor extrém mértékben csökkentsük a sebességet! Nagyon figyeljünk az autó mozgására, felkészülve a váratlan megcsúszásokra, az ellenkormányzásra. Mellőzzük a fékezést, mert a jeges úton megállnak a kerekek, és az autó megcsúszik, irányíthatatlan lesz. Érdemes a motorfékre alapozni, és csak végszükség esetén, fokozatosan használni a féket.

Az ónos eső jégréteget képezhet a szélvédőn, ezért töltsük fel téli ablakmosó folyadékkal a tartályt, tegyünk el jégoldót, és csak jó állapotú ablaktörlő lapátokkal, megtisztított lámpákkal induljunk el. A rendőrség azt tanácsolta, ónos esőben két kézzel, stabilan fogjuk a kormányt, tartsunk nagyobb követési távolságot, és kerüljük az előzést! Ha erre mégis szükség van, akkor nagyon lassan váltsunk sávot, és nagyon óvatosan közelítsük meg a zebrákat is. Ónos esős, jeges úton ne kapcsoljuk be a tempomatot, mert így az autó megcsúszhat. Gyalog sem érdemes kimozdulni, mert ennek könnyen törés lehet a vége, és a mostani járványhelyzetben érdemes elkerülni a kórházakat! Főleg az idősek kérjenek meg valakit, ha gyógyszertárból, boltból szükségük van valamire.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában