Hangulatos tánczene az SZMT Kultúrházban

2020.12.31. 11:00

Szilveszteri Napló Anno – 22 liter tejet ad Galamb, a TSZ tehene

Ötven-hatvan évvel ezelőtt is hasonlóan teltek a szilveszterek, mint most: számvetéssel és szórakozással. Mégis, az említett két szó mögötti tartalmak némileg mások voltak, mint amiket ma értünk alattuk. A Napló archívumában kutakodva utánajártunk, milyen cikkeket olvashattak szüleink, nagyszüleink és dédszüleink december 31-én. Mondjuk 1957-ben.

Varga Richárd, veol.hu

Forrás: archív

A Középdunántúli Napló – akkoriban így hívták – 1957. december 31-i számának címlapján büszkén pózolt Galamb, a dabronyi Szabadság TSZ tejelő tehene, akinek a fejési átlaga napi 22 liter volt. A TSZ-ben készült fotók mellett pedig vaskos betűk adták a Veszprém megyeiek tudtára, hogy a Balatonfüredi Hajógyár munkásai december 30-án befejezték az '57-es év utolsó uszályának munkálatait is:

Fotó: archív

Természetesen már 1957-ben is tudták, hogy a számvetés mellett a biztató jövő felvázolása sem maradhat el egy szilveszteri lapszámból, ezért a szerkesztők meg is osztották az olvasókkal az 1958-as év néhány gazdasági tervét:

„Milyen érdekesebb árucikkekre számíthatunk 1958-ban? Mosógépből az ipar 128 000-et készít. Jövőre gyártanak hazánkban először elektromos Bux hűtőszekrényt. Kétszeresét hozzák forgalomba az idei mennyiségnek elektromos tűzhelyekről és villanyvasalóból, és forgalomba kerül a magyar gyártmányú versenykerékpár is. Megjelenik majd a boltokban a 125 köbcentiméteres Danuvia motorkerékpár.” (Napló, I. évf. 307. sz. 1957.12.31.)

A Hol szórakozhatunk szilveszter estéjén? című írásban összegyűjtötték a veszprémi programlehetőségeket:

„Alig pár óra választ el bennünket az új évtől. Ilyenkor azt kérdezgetik egymástól az emberek: Hol fogsz búcsúzni az ó esztendőtől és hol köszöntőd az újat? Hova mehetnek a szórakozni vágyó veszprémiek? Hol, milyen vidámság vár rájuk? Erre voltunk kíváncsiak. Felkerestük a legilletékesebbet, Csendes elvtársat, a Veszprém és Környéke Vendéglátó Vállalat vezetőjét, s megkértük, mondja el, hol, hogyan szórakozhatunk ma este?

– Már jóelőre felkészültünk erre a napra – válaszolja kérdésünkre. – Szilveszterkor az összes szórakozóhelyeinket addig tartjuk nyitva, ameddig a dolgozók jól érzik magukat. Tehát hivatalos záróra nem lesz a mai napon. Veszprémben a Bakony-étteremben új zenekar várja a szórakozni vágyókat. A Hungáriában, a Szarvas-étteremben hangulatos zene, s mindenütt malac-sorsolással igyekszünk növelni az új évi hangulatot. A Balaton-cukrászdában is kitűnő zenekar várja a vendégeket, ahol a cukrászok remekművét sorsolják ki: A marcipánból készült malacot.” (Napló, I. évf. 307. sz. 1957.12.31.)

Az 1960-as számban már körképben számolt be a napilap a megye településeinek mulatságairól, így Veszprém mellett Ajka és Várpalota báljait is beharangozták az év utolsó napján:

Fotó: archív

„Ajkán is vidáman búcsúztatják majd az óévet és köszöntik az újat, 1961-et. A vendéglátóipar is jól felkészült. Szinte az összes szórakozóhelyeken lesz szilveszteri mulatság. A csingeriek a bányász művelődési otthonban szórakozhatnak majd. A városban az erőmű művelődési ház, az Iszapcsárda, valamint az Ajkai Timföldgyár és Alumíniumkohó Művelődési Otthona is rendez vidám szilveszter-estet. Több helyen visít majd a malac, nemcsak a szerencsés nyertesek kezében, hanem bizonyára sorra járja majd a „babonás” embereket.” (Napló, XVI. évf. 308. sz., 1960.12.31.)

Fotó: archív

„A Várpalotai Jó Szerencsét Kultúrotthonban december 31-én délután 17 és 19 órai kezdettel A Noszty fiú esete Tóth Marival című új magyar filmet vetítik. Utána a szénbányászati tröszt dolgozói részére nagyszabású szilveszteri táncmulatságot rendeznek. Éjfélkor tombola, malacsorsolás lesz.

Az Inotai Béke Művelődési Otthonban műsoros esten szórakozhatnak a gyártelep dolgozói. Egyfelvonásos jelenetek, majd 20 perces zenei összeállítás az 1960. év kiemelkedő zene- és táncszámaiból szórakoztatják a vendégeket. A műsor után nagyszabású bált rendeznek. Itt a báli zenét a közismert Prima György és zenekara szolgáltatja.” (Napló, XVI. évf. 308. sz., 1960.12.31.)

Végezetül pedig – bár a Napló archívuma nem nyúlik ilyen régre vissza – a fortepan segítségével egy '30-as évekbeli, tapolcai polgári család szilveszteri összejövetelébe is bepillanthatunk. Ez persze már (még) egy teljesen más világ:

Fotó: Fortepan/Vojnich Pál

Kellemes szilveszterestét és boldog új évet kívánunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában