Mozgalmas év volt

2021.01.25. 11:00

A fejlesztések mellett tervekből sincs hiány Gicen

Fejlesztésekben bővelkedő esztendőt zárt a község, tudtuk meg Németh Adrienn polgármester évértékelőjéből.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A járvány ellenére pozitívnak értékelem az elmúlt évet. Aktívak voltunk a közösségi élet terén, amennyire a vírushelyzet engedte, illetve az önkormányzat a Magyar falu programban három, teljes támogatottságú pályázatot nyert – kezdte a polgármester. Ezen forrásokból új traktort és pótkocsit vettek a közterek karbantartására, szállításra. A temető infrastruktúráját 3,3 millió forintból bővíthetik. Továbbá a Győr felőli, sokorópátkai úton járda épülhet idén 260 méter hosszúságban.

– Szintén állami pályázatból 27 köbméter szociális tűzifával segíthetjük a rászorulókat – tette hozzá a faluvezető.

Németh Adrienn polgármester elmondta, tavaly év elején még disznótoros mulatságot tarthattak. Csatlakoztak a trianoni imalánchoz. A falunap helyett szórakoztató délutánt szerveztek zumbabemutatóval, utcabállal, negyven résztvevős bicikliversennyel.

– Ezenkívül próbáltuk megtalálni azt a közösségépítő tevékenységet, ami a vírushelyzetben is megállja a helyét: a kertmozi nagy érdeklődés mellett több mint tízszer kinyitott. Szeretnénk a jövőben is folytatni e programot.

Németh Adrienn polgármester a karácsonyi dekorációval ellátott Gic felirattal Fotó: Laskovics Márió/Napló

A tavalyi örömök kapcsán elsorolta, hogy a Nagy Lajos út mellett 80 méternyi járda épült. Lakossági összefogással kiszuperált kerékpárokból dekoratív utcanévtáblákat, szelfipontot alakítottak ki, illetve napelemes köztéri lámpákat telepítettek. A parkosítandó faluközpontban kerti pavilont, hidat helyeztek el, és megújították a millenniumi emlékművet. Felajánlásból platánfákat, a temetőbe cserjéket, fákat ültettek. A polgármesteri hivatal épületére információs fényújság került. Mint felidézte, tavaly kétszer is, júniusban és októberben, villámárvíz sújtotta a települést. A lakosság segítségével gyorsan sikerült ezeket megfékezni, megelőzve a tragédiát, hogy a házakba is bemosson a víz, mint történt 2010-ben.

– Két vis maior pályázatot adtunk be a helyreállításra, de a végleges cél a csapadékvíz-elvezetés összetettebb, nagyobb volumenű kiépítése, akár záportározóval. A hatóságok és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő törekszik a probléma mielőbbi megoldására. Dolgozunk a szennyvíz-elvezetés megfelelő kialakításán is – jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában