Van, ahol a végzősök online tanulják a táncot

2021.01.11. 14:00

Alternatív módszerekkel tervezik a szalagavatókat megyénk középiskolái

Habár a vírushelyzetben éppen némi enyhülés mutatkozik, a védelmi intézkedések január végéig változatlan formában érvényben maradnak, és az oktatás is online folyik a középiskolákban. Mégis arra voltunk kíváncsiak, vajon terveznek-e szalagavató ünnepséget, és ha igen, milyen formában a megye középiskolái.

Juhász-Léhi István, Sági Ági

A Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikumának egy korábbi szalagavató ünnepsége a Pannon Egyetem aulájában

Fotó: Pesthy Márton/Napló-archív

Kobán László, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikumának igazgatóhelyettese azt válaszolta munkatársunknak mindezek kapcsán: a pandémia miatt náluk is elmaradt a szalagavató ünnepség, melyet hagyományosan a Pannon Egyetem aulájában szoktak tartani. Miután az iskola vezetése tárgyalt a végzős osztályfőnökökkel, arra jutottak, hogy ha visszatérhetnek a gyerekek az intézménybe, egy rövid ünnepség keretében tűzik fel a szalagokat. Mindez még terv, de bizakodóak.

– Elmaradt a szalagavatónk, a tervezett időpontot nem tudtuk tartani, mert akkor jött a pandémiás tiltás – ezt nyilatkozta a Naplónak Gulkai László, a Veszprémi Szakképzési Centrum Jendrassik–Venesz ­Szakgimnázium és Szakiskola igazgatója. – Lehetőségként felmerült, hogy osztálykeretek között rendezzük meg a szalagavatót, amiből a szülők is ki lesznek zárva. Kérdés, hogy van-e így értelme. Mi felkészültünk, a szalagok itt vannak. Úgy gondolom, hogy februárig nem vagyunk elkésve, de talán még márciusban sem.

Gulkai László elmondta azt is, hogy közel kétszázan vannak azok, akik az iskolában a szalagra várnak.

Szabó László Miklós, a veszprémi Padányi Katolikus Gimnázium igazgatója az alábbiakat válaszolta lapunk megkeresésére. – Nálunk az a hagyomány, hogy nem a bál keretein belül rendezzük meg a szalagavatót, hanem novemberben, egy külön ünnepséggel. Ez most elmaradt – tudtuk meg. – Reményeink szerint idén szalagavató bált tudunk szervezni, várjuk a törvény adta lehetőségeket mindehhez. Ha másként nem lehet, akkor az Anna-kápolnában osztálykereteken belül tartunk szalagavatót. De tényleg bizakodóak vagyunk, már csak azért is, mert a gyerekek online megkezdték a tánctanulást is az ünnepségre. Jó dolgokra készülünk, de a legrosszabb forgatókönyvre is próbálunk megoldást találni. A Padányiban 82 végzős lesz 2021-ben.

A Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikumának egy korábbi szalagavató ünnepsége a Pannon Egyetem aulájában Fotó: Pesthy Márton/Napló-archív

A veszprémi Vetési Albert Gimnáziumban a múlt hét elején még nem volt döntés az elmaradt szalagavató ügyében, ami négy osztályt, 130 tanulót érint. – Az ünnepség, amikor feltűzik a szalagot, valószínűleg elmarad, de hogy milyen alternatív módon kapják meg a gyerekek a szalagokat, erről hamarosan döntés születik – tudtuk meg Glatzné Gyömörei Irén igazgatóhelyettestől.

Balatonalmádiban, a két tannyelvű gimnáziumban eredetileg november 21-én tartották volna a szalagavató rendezvényt. – Már kész volt a forgatókönyv, és készültek a diákok is, bár a járvány miatt eleve nem terveztünk olyan nagyszabású eseményt, mint a korábbi években. Jelenleg még rövidebb ünnepélyes szalagtűzésben gondolkodunk, amit osztályonként tartanánk, hogy mégis emlékezetessé tegyük számukra az itt töltött öt évet. Egyelőre még egyeztetünk a lehetőségekről a kollégákkal, hiszen nem tudjuk, hogy mikor térhetünk vissza az intézménybe. Jelenleg úgy tűnik, hogy erre még várnunk kell. A diákok készültek kis műsorral, videofilmmel, szeretnénk, ha ezeket majd bemutathatnák. Abban bízunk, hogy tavasszal tarthatunk majd egy igazi szalagavató bált is – mondta Dudásné Pirik Mariann, a Magyar–Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium intézményvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában