A nemesség kötelez, a kötelesség nemesít

2021.01.08. 07:00

Dinamikusan nőtt a balatonfűzfői alapítványi iskola tanulói létszáma

Az ember jó szívvel megy be a Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolába, mert a főbejáratnál egy Isten hozott! feliratú tábla fogadja, mely a keresztény, konzervatív értékekre hívja fel a figyelmet.

Szendi Péter

Bárdi Farkas János, az iskola alapítója és társelnöke nem tagadja, hogy valóban ezt a szemléletet vallják, de ezt nem kívánják ráerőltetni a dolgozókra és a tanulókra.

– 2013-ban hoztuk létre az alapítványi iskolát egy másik településen, majd 2018-ban átköltöztünk Balatonfűzfőre. Egy csodálatos épületet vásároltunk meg, ennek a felújítása nagyrészt megtörtént. Nem titkolt célunk volt az iskola létrehozásával, hogy a magyar hagyományőrzés, nemzeti tudat előtérbe kerüljön, ezzel megtartva az identitásunkat. Nyolc évvel ezelőtt tizenhárom diákkal kezdtük a tan- évet, a létszám az elmúlt években folyamatosan növekedett, aminek nagyon örülünk. Jelenleg közel kétszáz tanulója van az iskolának – kezdi a beszélgetést Bárdi Farkas János, miközben körbekalauzol az intézményben, egyben elárulja az iskola mottóját, mely szerint a nemesség kötelez, a kötelesség nemesít.

Kiemelten támogatják az otthoni oktatást, az egyéni munkarendet (magántanulói státusz) az erre a célra kidolgozott távoktatási programjukkal mind a Magyarországon, mind a külföldön élő gyermekek számára. Többek között ezért is zökkenőmentes a digitális munkarend az iskolában.

A legfontosabb eredményük az, hogy az állami előírásoknak megfelelő, egyszersmind korrekt elvárásrendszert teremtettek. A tanulók, szülők és az őket támogató tanárok számára is jól átlátható, könnyen kezelhető, az együttműködésre alapozó tudásbázist és értékelést alakítottak ki.

Az iskola adottságai révén már technikailag is ki tudja szolgálni azokat a modern oktatási formákat, amelyeket manapság megkívánnak tőlük.

– Sok tanulónknak a fejlődését kísértük végig közösen az alsóbb évfolyamoktól a gimnáziumig, mindig precíz felkészítést vártunk el, és azt mindig meg is kaptuk. Az iskolai elvárások nálunk jól átláthatóak, és kapcsolattartásunkat is az igényeknek megfelelő, dinamikus együttműködés jellemzi. Mindezt megkönnyíti az általunk biztosított, a vizsgákra történő felkészülést támogató intézményi háttér.

Bárdi Farkas János: A Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában kiemelten támogatjuk az otthoni oktatást
Fotó: Szendi Péter/Napló

A kívánt célért, a jó bizonyítványért ugyan egészséges mértékben meg kell dolgozni, de igyekszünk minden segítséget megadni, hogy a tanulás ne szenvedés, hanem öröm legyen – zárja szavait Bárdi Farkas János, aki büszkén említi meg, hogy az iskola a Magyar Tartalékos Szövetség Veszprém Megyei Egyesületével együttműködési megállapodást kötött, mely alapján a 2018-as tanévtől kezdődően apródprogramot működtet szakköri formában, a 2020–2021-es tanévtől a gimnáziumban a szabad órakeret terhére honvédelmi alapismeretek tantárgyat oktatnak.

A 2021–2022-es tanévtől kezdődően gimnáziumi levelező tagozatot szeretnének indítani, emellett nagy hangsúlyt fektetnek a művészeti oktatásra is. Amint lehetőség nyílik rá, ismét elindítják a médiaműhely szakkörüket is.

Ezek is érdekelhetik