főhajtás a kitelepítettek előtt

2021.01.14. 07:00

Koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek az elűzött bándi németekre

1948. január 13-án került sor a bándi németek elűzetésére. 1941-ben 704-en laktak a faluban, és a kitelepítési névjegyzéken 163 személyt tüntettek fel. Közülük néhányan mentesítést kaptak, illetve elmenekültek, így végül száz egykori bándi német jelent meg a herendi vasútállomáson 1948. január 11-én.

Molnár Sándor

A helyi német önkormányzat nevében Schindler László és Volf Katalin koszorúzott Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az elűzötteket két napig várakoztatták az állomáson, ahol katonák vigyáztak rájuk, és nem mehettek sehova. Január 13-án aztán elindult velük a vonat, és a megszállt Németország szovjet övezetébe vitte őket.

A helyi német önkormányzat nevében Schindler László és Volf Katalin koszorúzott
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A polgármesteri hivatal falán napjainkban egy emléktábla őrzi a száz kitelepített névsorát, akikről a helyiek minden évben megemlékeznek január 13-án. Idén a járványhelyzet miatt a falu lakói nem tarthatták meg a már hagyományos, közös megemlékezést, ezért csak a helyi önkormányzat és a német önkormányzat néhány képviselője helyezett el koszorút, és gyújtott meg egy-egy gyertyát az emléktáblánál szerda délután.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában