Élhetőbb város a céljuk

2021.01.28. 07:00

Fontos tervek valósultak meg Sümegen

A fejlesztéseket tekintve 2020-ban több nagy projekt befejeződött a városban. Egy kivétellel minden korábban kitűzött jelentősebb feladatnak a végére értek.

Tóth B. Zsuzsa

Végh László Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Erről beszélt lapunknak a tavalyi esztendőt összegezve a város polgármestere, Végh László.

– A bölcsődei beruházás volt időrendben az első, amely elkészült, a bővítésre régen igény volt a városban. Egy teljesen új épület készült az óvoda udvarán tavaszra. Közben a középkori látványpiac ugyancsak elkészült a Tarisznyavárnál, májusban befejeződtek a kivitelezések. Addigra a szintén hosszú évek óta áhított belvárosi körforgalom kiépítése ugyancsak megvalósult. Az országban is egyedülálló kerékpáros körforgalom épült Sümegen, amely amellett, hogy a biztonságos közlekedést biztosítja, a város dísze is egyben. A beruházás kialakításához kapcsolódik a Zöld város projekt első ütemének egyik része. Ugyanis a körforgalom két oldalán elkészült tavaly szintén pályázati támogatással az Árpád és a Petőfi utcában a parkolók kialakítása, az árkok fedése és a parkosítás. A projekt másik eleme a Pannon park, amely az év végére készült el a tanuszoda mellett – mondta a polgármester. Hozzátette, hogy a tavalyi évi eredmények közé tartozik a Ramassetter-ház felújítása.

A felújított Ramassetter-házban interaktív kiállítótermeket

– A város mecénásának barokk stílusú szülőházát nyár végén adhattuk át új rendeltetésének. Az épületben múzeumot, kiállítótermeket alakítottunk ki, és oda költözött a Tourinform-iroda. Elkészült a városhoz közeli Mogyorós-dombon a látogatóközpont és az onnan a belvárosba, az Afrikáriumig, Ramassetter-házig vezető tanösvény is. Az Afrikárium kibővült egy új helyiséggel, amely a Magyarországon élő vadakat mutatja be.

A Zöld város projekt második ütemében elkezdődött a Flórián tér déli része, a Kompanik Zsófia utca és Béke tér rekonstrukciója parkolók, parkok kialakításával, parkosításokkal, aszfaltozásokkal. Az óvodánál, a Tóth Tivadar utcában kerékpárút épült, járda készült. Az iparterületen kialakított új út félig-meddig a város nyugati oldalának kerülőútja is. Elkészültének köszönhetően ma már egyre kevesebb teherautó jön be a belvárosba. Elkezdődött tavaly a vár továbbépítését célzó projekt és a Püspöki Palota felújítása ugyancsak folyamatban van. Utóbbi idén nyárra elkészül a tervek szerint.

Végh László
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A kézilabda-munkacsarnok munkaterületét még tavaly végén átadtuk a kivitelezőnek, a jövő évre valósulhat meg a beruházás, amellyel a város délnyugati oldalán egy igazi szabadidőcentrum alakul ki – sorolta az eredményeket Végh László, aki hangsúlyozta, hogy az eredmények ellenére a város vezetése nem dől hátra elégedetten. Folytatják a megkezdett munkát, hiszen számos fejlesztési feladat áll még a város előtt annak érdekében, hogy Sümeg még vonzóbb legyen a turisták számára és élhetőbb a helyi lakosok megelégedésére.

A felújított Ramassetter-házban interaktív kiállítótermeket, kiállításokat rendeztek be. Kis képünkön

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában