a pápaiak büszkék kincseikre

2021.01.25. 07:00

Hiánypótló könyvben és új honlapon Pápa félszáz helyi értéke

A települési értéktár eddig felvett több mint ötven értéke immár igényes formában tekinthető meg mind könyv formájában, mind a megújult értéktári honlapon.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Város Települési Értéktára címmel naprakész könyvet adott ki az önkormányzat a helyi értéktárba eddig bejegyzett értékekről, tájékoztatta a sajtót szerdán Hermann István, a Települési értéktár bizottság elnöke. A kötet a Jókai Mór Városi Könyvtár megszűnt Kötészeti és Sokszorosító Műhelyének utolsó nyomdaterméke volt 2020-ban.

– A matt, fóliázott, a városra jellemző színárnyalatú kötéssel megjelent könyvben az ötvenhárom érték mindegyike dupla oldalon jelenik meg leírással, fényképekkel. A kötetet Szabó Rita könyvtáros és Tóth Kálmán állította össze. Az anyagok nagy részét Horváth Hajnalka titkár lektorálta. Remélem, hogy mintegy öt év múlva hasonló terjedelmű könyvet jelentethetünk meg, ugyanis rengeteg, jóval száz feletti értékkel bír a város. Fontos, hogy ezzel népszerűsíthetjük Pápa turisztikai, történelmi, irodalmi, honvédelmi-hadászati, iskolavárosi hagyományait – jegyezte meg az elnök.

Hermann István közölte továbbá, hogy megújult az értéktár weboldala, mely a városi honlapon belül (az ertektar.papa.hu címen) érhető el. Az oldalon tájékoztató anyagokat találunk az értéktári rendszerről, jogszabályokról, a helyi bizottság tagjairól, működési szabályzatáról, üléseiről, és természetesen megtekinthetők a helyi értékek is színes fotókkal, szöveggel, igényes szerkesztésben, valamint az eredeti javaslatok dokumentumai is. A digitálisan rendelkezésre álló anyagokat Horváth Hajnalka titkár töltötte fel.

– Nagyon jó, hogy elkészült, hiánypótló a honlapunk. Eddig tulajdonképpen a város honlapján egy listában voltak megjelenítve az értékek. Kiemelném, hogy az utóbbi időben a pápai katonasággal kapcsolatban sok anyag került be – jegyezte meg Hermann István.

Hermann István, a településiértéktár-bizottság elnöke az igényes kiadvánnyal Fotó: Laskovics Márió/Napló

A megyei értéktár a kulturális örökség szakterületi kategóriába ősszel négy pápai értéket vett fel: a Magyar Királyi „Vitéz Bertalan Árpád” I. Honvéd Ejtőernyős Zászlóalj később Ezred, a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred és a 47. Pápa Harcászati Repülőezred mellett a Pegazus Színházat.

Hermann István elnöktől megtudtuk, a járványügyi előírások betartásával ülésezik a Települési értéktár bizottság, melynek tagjai Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságának vezetője, Nagy-L. István múzeumigazgató, Péterváry Tamás régész, Somfai Balázs nyugalmazott levéltáros és Tóth Kálmán, a Hagyományok Hegye Egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában