Napló Anno

2021.01.31. 07:00

Januári homokvihar, buli a tihanyi jégen és a Kabóca megalakulása

Szinte csak most kezdődött el a 2021-es év, de az első hónapnak már búcsút is inthetünk. A Napló archívumában kutakodva összegyűjtöttünk egy-egy érdekes cikket az évtizedekkel ezelőtti, január 31-i számokból. Időutazásra felkészülni!

Varga Richárd/veol.hu

Fotó: Borbás János/Napló archívum

1981. január 31. – Homokvihar Káptalantóti és Nemesgulács között

– Homokvihar söpört végig a napokban Káptalantóti és Nemesgulács között – írta egykori tudósítónk. Munkatársunk tömören és velősen összefoglalta a jelenség főbb okait: „Az orkánszerű szél magával ragadta a megszáradt talajt, és a medencét szegélyező hegyek lábához hordta. Különösen a megmunkált szőlőből hordta el a földet.”

A nem mindennapi jelenségről egy érzékletes fotót is közzé tett az akkori szerkesztőség.

Fotó: Péterfay/Napló archívum

1991. január 31. – Suli-buli a Belső-tó jegén…

Ezzel a címmel jelent meg kereken harminc éve a tihanyi általános iskolások rendhagyó iskolai napját megörökítő írásunk.

Jégkorongderbi kis kapura Fotó: Borbás János/Napló archívum

A korabeli cikkből megtudható, hogy a jeges élmények mellé végig szólt a zene, sőt, még egy büfé is a fiatalok rendelkezésére állt.

A helyi és környékbeli vállalkozók is kivették a részüket az esemény sikerességéből. A fagylaltárustól kezdve az autószerelőig mindenki osztogatta a '90-es évek elejének slágertermékeit: a csokoládét, a banánt és a narancsot. „A Muskátli vendéglő jóvoltából még rágógumi is jutott.”

Fotó: Borbás János/Napló archívum

2001. január 31. – Bábszínház lett a Kabócából

Húsz évvel ezelőtti cikkünkben a bábstúdióból Kabóca Bábszínházzá avanzsáló társulat igazgatójával, Sarkadi Nagy Lászlóval beszélgetett újságírónk, Toldi Éva.

Izgalmas húsz év távlatából olvasni ezt az interjút, látni az akkori terveket, elképzeléseket.

Fotó: Napló archívum

– Igényes, elsősorban az óvodásoknak és kisiskolás gyermekeket megszólító előadásokat tervezünk továbbra is. A hagyományos bábszínház értékeit felhasználó, modern képi világú és szemléletű darabokat szeretnénk színre vinni a magyar és világirodalom meséiből, amelyek irodalmi és nyelvi értéket képviselnek, s alkalmasak a magyar népzene és népmesekincs, a népi hagyományok, szokások felelevenítésére. A bemutatók mellett szakmai képzéseket is tervezünk ismét a műfaj iránt érdeklődő fiataloknak, pedagógusoknak, s szakmai támogatást nyújtunk a megyei amatőr bábcsoportoknak, játszóházakat szervezünk. Szeretnénk a szakmai kapcsolatokat erősíteni a társintézményekkel, országos bábjátékos szervezetekkel – mondta húsz éve Sarkadi Nagy László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában