Kötelezővé teheti-e a munkáltató a koronavírus elleni védőoltást?

Teheti-e kötelezővé a munkáltató a védő­oltást? Érheti-e hátrány azt, aki nem oltatja be magát? Kunecz Renáta munkajogászt a Covid–19-védőoltás munkajogi vonatkozásairól kérdeztük.

Napló

Debrecen, 2016. november 23. Dézsi Ágnes háziorvos influenza elleni védõoltást ad be egy páciensnek Debrecenben 2016. november 23-án. Az idei szezonban a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védõoltásához 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: Czeglédi Zsolt / MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Erősen foglalkoztatja az embereket a koronavírus elleni oltás: munkahelyi, baráti, családi beszélgetések napi beszédtémája, hogy ki tervezi beoltatni magát, és ki nem. Ha igen, vajon mikor kerül sorra? Ha nem, akkor dolgozhat, utazhat, szórakozhat-e kedve szerint? A kormány tájékoztató kampányt indított a koronavírus elleni oltás regisztrációjával kapcsolatban, amely kimondja: társadalmi érdek, hogy a hatékony és biztonságos vakcinát minél többen beadassák.

Munkajogi szempontból kö­zelítettük meg a kérdéskört: milyen kötelezettségei vannak a cégeknek és alkalmazottaiknak a Covid–19-védőoltással kapcsolatban? Mely esetek­ben lehet indokolt, hogy a munkáltató előírja az oltást? Megtagadhatják-e a munkahelyre való belépést attól a munkavállalótól, aki nem hajlandó a védőoltásra? Mit tehetünk, ha a közelünkben olyan kolléga dolgozik, aki nem hajlandó beoltatni magát? Kunecz Renáta ügyvéd válaszolt kérdéseinkre.

Mindenekelőtt megjegyezte: a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nyilatkozik, amelyek bármikor változhatnak. – A jelenlegi rendelkezések alapján általánosságban nem teheti kötelezővé a munkáltató a védőoltást. Bizonyos munkakörökhöz kapcsolódóan azonban indokolt lehet, hogy előírja. Fontos tudni, hogy a munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtéséért – hangsúlyozta Kunecz Renáta.

Mint mondta, a veszélyez­tetett munkakörökről a munkáltató kérésére a járási hivatal ad szakvéleményt. A munkakörökhöz kapcsolódó javasolt védőoltások rendjét pedig az országos tiszti főorvos által évente kiadott Védőoltás-módszertani levél tartalmazza. (Az ügyvédtől megtudtuk: a 2021-es tájékoztató még nem jelent meg.) Például a csökkent immunitású, illetve egyéb fokozott kockázati csoportba tartozó személyek egészségének védelme érdekében a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, a felnőtt és a gyermek intenzív ellátást nyújtó, a szülészeti-nőgyógyászati, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő, továbbá a várandós nők és az újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozóknak az egészség­ügyi szolgáltató minden évben fel­ajánlja és megszervezi az influenza elleni védőoltást.

A munkajogász közölte: jelenleg általánosságban nem tagadhatja meg a munkáltató a munkahelyre való belépést, ha egy munkavállaló nem hajlandó a védőoltásra. Nem lehet tehát ez a belépés feltétele, kivéve, ha a fent említett rendeletben foglalt feltételek teljesülnek az adott munkakörre. Még egy érdekesség: Covid–19-védőoltással rendel­kező munkavállalóként mi sem tagadhatjuk meg a munkavégzést, ha a közelünkben olyan kolléga dolgozik, aki nem volt hajlandó beoltatni magát, hiszen beoltottként elvileg védettek vagyunk.

Arra is rákérdeztünk, hogy vannak-e a védőoltással kapcsolatos adatvédelmi, személyiségjogi szempontok, amiket figyelembe kell venni. Kunecz Renáta erről annyit mondott: a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság eddig csak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatkezelésekről és a járványügyi készültség időtartama alatt a testhőmérséklet mérésével összefüggő egyes adatkezelések kapcsán adott ki tájékoztatót. Vajon érheti hátrány azokat, akik nem oltatják be magukat koronavírus ellen? Az ügyvéd szerint igen, de az csak a konkrét esetben és az összes körülmény vizsgálatával dönthető el, hogy az okozott hátrány jogszerű-e.

Kunecz Renátától a Változó Világért Alapítvány szolgáltatását igénybe véve kaptunk jogi tanácsot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában