orosz verőemberekkel fenyegette a sértetteket

2021.01.14. 10:07

Önbíráskodással vádolják egy balatonfüredi szórakozóhely tulajdonosát

Csoportosan elkövetett önbíráskodás bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Veszprémi Járási Ügyészség azt a 40 éves férfit és három orosz állampolgárságú társát, akik 2019 márciusában a férfi egyik alkalmazottját fenyegetésekkel vették rá személygépkocsijának tartozás fejében történő átadására.

A vádirat szerint a balatonfüredi szórakozóhelyet működtető vádlott 2019. március 22-én a három orosz állampolgárságú társával együtt vonta felelősségre a bár pultosát amiatt, hogy a bevételből lopott, illetve a vádlott tiltása ellenére a bárban dolgozó tácoslánnyal kapcsolatot létesített – írja közleményében a Veszprém Megyei Főügyészség. A férfit poligráfos vizsgálatnak vetették alá, és így „meggyőződve” a pénz eltulajdonításáról, a vádlott 3 millió forintot követelt tőle.

Annak érdekében, hogy a lopást elismerje, az egyik orosz elkövető közölte a sértettel, hogy főnöke helyében ő a „kezét-lábát törné” a sértettnek.

Ezután a vádlottak tartozáselismerő nyilatkozatot írattak alá a férfival, majd miután kiderült, hogy nincs készpénze, fedezetként a gépkocsiját követelték. A férfi végül gyalogosan, a tartozása fejében hátrahagyott autója nélkül távozott a bárból.

A szórakozóhely tulajdonosa korábban más sértettekkel szemben is alkalmazott hasonló módszereket. Így egy lekötelezettjeként kezelt autószerelő ismerősét 2018. május-júniusában orosz verőemberekkel, a műhely és a gépjárműpark felgyújtásával fenyegetve próbált rábírni egy alkatrészcserére úgy, hogy a korábbi javítási, szervizelési munkákat is csak az újabb javítást követően, utólag akarta megfizetni. A sértett ezt a munkát azonban már nem volt hajlandó elvégezni. A vádlott ezen túl 2018 novemberében, miután egy alkalmazottjával közölte, hogy „ki van rúgva”, mert a sértett rendőrségi ügye veszélyezteti a társadalmi megítélését és a bárra is felhívja a hatóságok figyelmét,

azzal fenyegette meg a férfit, hogy vagy haladéktalanul megfizeti az albérleti díjból fennálló tartozását, vagy márkás karóráját a kezét levágva szerzi meg.

A sértett pár nap múlva a pénzt kifizette. A vádlottnak e két másik cselekménye miatt kényszerítés bűntettének kísérletéért és önbíráskodás bűntettéért is kell felelnie a bíróság előtt.

Az ügyészség vádiratában valamennyi vádlottal szemben börtönbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy annak végrehajtását a Veszprémi Járásbíróság két orosz állampolgár vádlottal szemben függessze fel, illetve mindhárom orosz állampolgárságú vádlottat utasítsa ki Magyarország területéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában