Ünnepek utáni pluszkilók

2021.01.10. 07:00

Őrült diéta helyett táplálkozzunk tudatosan – Dietetikus szakemberrel beszélgettünk

Az ünnepek alatt jellemzően engedékenyebbek vagyunk magunkkal az étkezés terén, mint általában. Több nehéz ételt és sokkal több süteményt fogyasztunk ilyenkor. Aztán januárban jön a fogyókúra. Az egészséges fogyás és táplálkozás lehetőségeiről Nyikos Ráhel dietetikussal beszélgettünk.

Varga Richárd, veol.hu

Forrás: tudatosdieta.hu

– Fontos megemlíteni, hogy az ünnepek sosem a fogyókúráról szólnak, és ez önmagában nem is probléma. Az étel nem csupán szükséges tápanyag, hanem kulináris élményforrás és az ünnepek tradicionális kelléke is. Ezért általában még azok is, akik igyekeznek nagyon tudatosan élni, engedékenyebbek magukkal ebben az időszakban. Ez nem gond, amennyiben az észszerűség határain belül maradunk – kezdte Nyikos Ráhel dietetikus.

Megnyugtatásképpen elmondta, hogy nem kell aggódnia senkinek, ha a karácsonyi időszak alatt egy-két kilót felszedett, mivel amint visszazökken az életvitelünk a normál kerékvágásba – újra normál keretek közé kerül az étrendünk, esetleg újra eljárunk mozogni – ezek a plusz kilók le is mennek.

– A nagyobb gondot az jelenti, amikor valaki eleve jelentősebb, akár 10-15 kilogrammos súlyfelesleggel vág bele az ünnepekbe. Az ilyen esetekben könnyen bele lehet kerülni abba az ördögi körbe, amely rendkívül nehézzé teszi a testsúly normalizálását.

Az étel nem csupán szükséges tápanyag, hanem kulináris élményforrás Fotó: tudatosdieta.hu

A szakember szerint ez az a pont, amikor komolyan el kell gondolkodni az életmódváltáson. Az ilyen vagy ehhez hasonló esetekben nagyon fontos tudni azt is, hogy valóban „csak” súlyfeleslegről van-e szó, vagy esetleg valamiféle egészségügyi probléma következményeként gyűlnek a plusz kilók.

– Elengedhetetlen a kitartás. Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy tíz-húsz kilót egy hét alatt nem lehet leadni. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert a divatdiéták és a különböző trendi étrendek éppen arra alapoznak, hogy az emberek türelmetlenek, és rögtön eredményt akarnak. Természetesen ezzel, a lehető leggyorsabb fogyás ígéretével hirdetik magukat. Azonban ha valaki tudatos, és logikusan gondolkodik, tudja, hogy ez nincs így – magyarázta Ráhel.

Véleménye szerint, ha valaki jelentősebb fogyást szeretne elérni, akkor az illetőnek gyakorlatilag az egész életvitelét át kell gondolni.

– Nem kell ettől megijedni, hiszen nagyon egyszerű dolgokkal el lehet érni a változást.

A bevásárlással kezdődik minden. Ha előre megtervezzük, hogy a héten mit szeretnénk enni, és csak azokat az alapanyagokat vásároljuk meg – nem veszünk például meg valami mást csak azért, mert éppen akciós, vagy azért mert újdonság –, akkor már nyert ügyünk van, hiszen így nem tudunk majd otthon félreenni. Megvédjük magunkat a kísértéstől. A másik hasznos tipp a rendszerezés, a pontos napirend összeállítása. Ez talán a legnehezebb, hiszen mindig, mindenki rohan, mégis elengedhetetlenül fontos ez a mozzanat – jegyezte meg a szakember.

Hozzátette, hogy iskolás módszernek tűnhet, de ő előszeretettel javasolja, hogy a fogyni vágyók porciózzák ki maguknak az ételadagokat, és dobozolják be. Ezzel kereteket, határokat adhatnak maguknak.

A divatdiéták és a különböző trendi étrendek éppen arra alapoznak, hogy az emberek türelmetlenek, és rögtön eredményt akarnak Fotó: tudatosdieta.hu

– Manapság egyre általánosabbá válik az is, hogy étkezés közben valami más tevékenységet is végzünk: dolgozunk a laptopunkon, híreket olvasunk, vagy a közösségi médiát böngésszük. Márpedig az étkezés alatt a figyelmünket is magára az étkezésre kell összpontosítanunk. Az egészséges táplálkozás fontos eleme, hogy tudatosan jelen legyünk benne – fejtegette.

A szakember véleménye szerint a koplalás soha, senkinél nem lehet jó módszer. Minimum három, de lehetőség szerint inkább napi ötszöri étkezést javasol.

– Ez természetesen nem azt jelenti, hogy naponta ötször teleehetjük magunkat. Sőt, a mértékletesség nagyon fontos. Unalomig ismételt tétel, hogy a legfontosabb étkezés a reggeli. Ez ténylegesen így van, hiszen ekkor adjuk meg azt az ingert a szervezetünknek, amelynek hatására az emésztőnedveink elkezdenek termelődni. Éppen ezért fontos, hogy a reggelink teljes értékű legyen, méghozzá elsősorban minőségi és nem mennyiségi szempontból – magyarázta Ráhel.

Kiemelte, hogy a főtt ételt próbáljuk meg mindig a nap közepén elfogyasztani, hiszen ennek az emésztéséhez lényegesen több energia és több idő kell. A vacsora a lefekvés időpontjához kötött, a szakember szerint ebben nem kell vaskalaposnak lenni, felesleges azt mondani, hogy 16 vagy 18 óra után már nem ehetünk.

A rugalmas keretek között történő gondolkodást tartja célravezetőnek.

– Nassolnivalókat, ha lehet, ne tartsunk otthon, de ha valaki mégis úgy érzi, hogy unalmában feltétlenül rágcsálnia kell valamit, akkor egészségesebb alternatívát is lehet választani. A személyes kedvencem a gesztenye. Ezt, ha egész egyszerűen előfőzzük, majd tíz-húsz perc alatt megsütjük, akkor egy nagyon finom, magas rost- és ásványi anyag tartalmú, C-vitaminban gazdag nassolnivalót kapunk, amelynek ráadásul rendkívül alacsony a zsírtartalma. Mindemellett figyelnünk kell arra is, hogy mikor vagyunk szomjasak, és mikor éhesek. Ez furcsán hangozhat, pedig gyakori probléma a két eset összemosódása, méghozzá elsősorban a felnőtteknél. A téli szezonban eleve nem érezzük magunkat annyira szomjasnak, de figyelnünk kell, mert az agyunk könnyen becsaphat minket. Ha úgy érezzük, hogy el kell indulnunk a hűtő felé, első körben igyunk meg egy nagy pohár vizet, aztán másodszor együnk meg egy kis zöldséget. Ha ezek után is éhesek maradtunk, akkor valóban szükségünk van a kiadósabb étkezésre, viszont minden egyéb esetben valószínűleg csak az unalom vagy a stressz által kiváltott rágcsálásról lett volna szó – mondta a szakember.

Fontosak a keretek, és fontos a rugalmasság is Fotó: tudatosdieta.hu

Megjegyezte, hogy a folyékony kalóriákat sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen az ünnepek alatt lényegesen többen fogyasztanak alkoholos italokat, likőröket, aperitifeket, cukrozott üdítőket és gyümölcsleveket. Véleménye szerint ezeket érdemes energiamentes italokra lecserélni: vízre, citromos vízre vagy minőségi, ízesítetlen teákra.

A napi mozgás fontosságára is felhívta a figyelmet a dietetikus. Mint mondta, bár a jelenlegi helyzet miatt nem lehet edzőtermekbe járni, szerencsére rengeteg online lehetőség van, amelyek között biztosan mindenki találhat olyan gyakorlatot magának, amelyet szívesen végez akár otthon is.

Fontos, hogy a mozgás is beépüljön a napi rutinunkba.

– Természetesen a lelki oldalról sem szabad megfeledkezni. A karanténidőszak még mindig tart, és ez a táplálkozás terén is speciális helyzeteket eredményez. Sokan evéssel vezetik le azokat a feszültségeket, amelyeket korábban a kedvenc időtöltésükkel, a sporttal vagy a barátokkal való találkozással oldottak fel. Ez persze nem tudatos, éppen ezért fontos, hogy figyeljünk arra, hogy mikor vagyunk valóban éhesek, és mikor van szükségünk valami másra, valamiféle endorfinforrásra, amelyet jobb híján evéssel pótolnánk. Ha ezt tudatosítjuk magunkban, rájöhetünk, hogy a nassolás helyett elég, ha meghallgatjuk a kedvenc számunkat, vagy olvasunk egy kicsit a kedvenc könyvünkből – tanácsolta Ráhel.

Kitért a példamutatás fontosságára is, hiszen ha gyermek is van a családban, akkor hamar önellentmondásos helyzetbe kerülhet a szülő azáltal, hogy a gyermeknek tilt valamit, amit ő esetleg rendszeresen elfogyaszt.

– A gyermekek nagyon jó megfigyelők, és csak akkor fognak például ők is zöldséget, gyümölcsöt enni, ha látják, hogy a szülő is jóízűen teszi ezt – mondta.

Végezetül a szakember megismételte, hogy az étkezéseinkben tudatosnak kell lennünk, de ezt a tudatosságot rugalmas keretek között kell kezelnünk. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az étkezés örömforrás is, vagyis a határok nem azt jelentik, hogy egy szelet minőségi étcsokoládé vagy egy minőségi kávé ne férne bele a mindennapjainkba. Azonban fontos, hogy tudjuk, mi az, ami elég.

– Ha valakinek ez nem megy egyedül, azt egyáltalán nem kell szégyellni, viszont ebben az esetben mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni. Semmiképp ne vesszünk bele a témához kapcsolódó internetes cikkekbe, mert azokban csak nagyon általános tanácsokat fogunk találni. Minden helyzet egyéni, ezért egyéni megoldást kíván. Fontos, hogy legyen valaki, aki meg tudja adni a megfelelő irányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában