Román és görög partnervárosok

2021.01.23. 07:00

Nemzetközi társakat kap az EKF program

2021. január elsejével lépett hatályba az Európai Parlament és a Tanács határozata, amely szerint az eredetileg 2021-re tervezett Európa kulturális fővárosai (EKF) – a romániai Temesvár és a görögországi Elefsina – 2023-ban viselhetik a címet.

Napló-információ

Forrás: Napló

Fotó: PESTHY MARTON

A halasztási kérelem tavaly fogalmazódott meg az érintett városokban, mivel a koronavírus-járvány hatása (kijárási korlátozások, kulturális rendezvények lemondása, országhatárok átlépésének korlátozása) az eredetileg 2021-ben EKF címet viselő Temesvár és Elefsina előkészítő munkáját kritikus mértékben lelassította. Ezáltal biztossá vált, hogy nem végeznek időben az előkészületekkel.

- A nemzetközi partnermódosítás nem új számunkra, hiszen az eredeti határozat alapján egy brit partnervárosra számítottunk 2023-ban – mondta Navracsics Tibor kormánybiztos. – Azonban a brexit miatt a brit partnerváros már nem jogosult az EKF-ben való részvételre, így Veszprém egyedül képviselte volna az EKF-címet. Tiszteletbeli partnerként 2020-ban székelyföldi testvérvárosunkat, Sepsiszentgyörgyöt hívtuk meg egy határon átívelő, kulturális együttműködésre.

Porga Gyula polgármester is üdvözölte a 2023-ban csatlakozó Elefsinát és Temesvárt. Reményét fejezte ki egy közös partneri kapcsolat kialakítására, ahogy időközben a 2024-ben EKF-címet viselő Tartuval, Veszprém észtországi testvérvárosával és a magyarországi EKF-címért való verseny döntőseivel, Debrecennel és Győrrel is született együttműködési megállapodás.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Navracsics Tibor kormánybiztos Fotó: Napló

2023-ban nem egy versenyhelyzetről lesz szó, sokkal inkább újabb nemzetközi együttműködési lehetőségekről, ami az Európa kulturális fővárosa program egyik alapvető értéke is. Temesvár és Elefsina 2023-as csatlakozásával további területek nyílnak meg nemzetközi kapcsolataink kiterjesztésére, egymás kölcsönös támogatásával. Városaink, programjaink és kulturális jellemzőink is eltérőek, így nem beszélhetünk turisztikai értelemben vett versenyről.

A pandémiás helyzet a 2020-as év EKF-cím viselőit, a horvátországi Rijekát és az írországi Galwayt érintette különösen negatívan, hiszen ezen városok programjait 2020 márciusától kezdve teljesen le kellett állítani, illetve bizonytalan időre el kellett halasztani. Az Európai Parlament és a Tanács tavaly decemberi határozata lehetővé teszi, hogy a címet 2020-ban viselő városok 2021. április 30-ig folytathassák az EKF-cím viselését és kulturális programjuk végrehajtását. A döntést megelőző konzultációs folyamat során Veszprém – az európai tagállamok közötti szolidaritás jegyében – támogatta a határozatban szereplő megoldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában