A doni áttörésre emlékeztek

2021.01.14. 07:00

Szentmisét tartottak a Rab Mária-forrásnál

Hívő emberek, katonák és városi civilek az első világháború óta látogatják Veszprém egyetlen kegyhelyét, a Rab Mária-forrást, amely 2009 óta újra szabadtéri mi­sé­zőhely is.

Őrsi Ágnes

Tóth András Sándor atya celebrált szentmisét a gyönyörű erdei környezetben található kegyhelyen Fotó: Hét Domb Egyesület

Ha az idő engedi, a látogatás évente két alkalommal ölt szervezett formát: Mária névnapján, azaz Kisasszony napján, illetve télen, az 1943. január 12–13-i doni áttörésre emlékezve. A Hét Domb Egyesület idén is megszervezte a Hősök keresztútjának téli változatát.

Szombaton a megyei levéltártól, azaz a Jutasi Altisztképző egykori parancsnoki épületétől indult a maszkos menet a 15 stációból álló, másfél kilométeres útra. A csoport tagjai a hagyományoknak megfelelően a Doni keresztút és Mária keresztútja szövegét olvasták felváltva állomásonként a háború borzalmai ellen, a hazáért áldozatot hozó katonákért és az azt megszenvedő családtagjaikért. Az elhangzott visszaemlékezések a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg doni katasztrófáját túlélőktől maradtak az utókorra. Akkor, 78 évvel ezelőtt, a Donnál –40 fokos hidegben, iszonyatos körülmények között több napon át keményen védekezett a magyar hadsereg, ám az irdatlan szovjet hadigépezet maga alá gyűrte a keleti front véd­vonalát.

Tóth András Sándor atya celebrált szentmisét a gyönyörű erdei környezetben található kegyhelyen
Fotó: Hét Domb Egyesület

A zarándokok Krisztus utolsó útjának szenvedéseire, kereszthalálára, a mindenkori honvédő magyar katonák kiontott vérére, a családtagok fájdalmára emlékezve ajánlották imáikat és a Hősök keresztútját a mai kor hőseiért – katonákért, határvédőkért, rendőrökért –, Mária országának építéséért.

Délben a hideg, napsütéses erdőben, a Rab Mária-forrásnál Tóth András Sándor atya celebrált szentmisét. A lélekemelő esemény kapcsán a megjelentek ismét meggyőződhettek arról, hogy mekkora veszélyben van Veszprém egyetlen kegyhelye; a látóhegyi vízfolyás tovább szélesítette medrét, újabb növények alól mosva ki a talajt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában