belülről is megszépül

2021.01.23. 11:30

Teljesen megújul a csetényi Holitscher-kastély

A Holitscher-kastély látogatóközponttá alakításával a Nagy Attila polgármester vezette település célja egyértelmű: Csetényt kulturális célponttá tenni, amivel a falu bekapcsolódhat Zirc és térsége, valamint a Magas-Bakony látnivalóinak sorába.

Juhász-Léhi István

20210122 Csetény kastély és látogatóközpont. Megújult a Csetényi kastély látogatóközpont. Nagy Attila polgármester (sárga kabát) Koczorné Varga Erika (fekete pulóver) és Németh Alexandra közfoglalkoztatottak. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

- A projekt arról szólt, hogy Csetényben van egy Holitscher-kastély, melynek állapota korábban nagyon leromlott. A helyi önkormányzat az 1990-es években saját erőből elkezdte az épület egy részének a felújítását, ez a jobb oldali szárnyat érintette. Azonban a bal oldali szárny azóta is rossz állapotban van – nyilatkozta lapunknak Nagy Attila polgármester.

A Nagy Attila vezette önkormányzat egyik szívügye a kastély, amely belülről is megszépül Fotó: Balogh Ákos/Napló

Megtudtuk: európai uniós és részben hazai finanszírozású pályázattal a csetényi önkormányzatnak lehetősége adódott arra, hogy turisztikai attrakciókat fejlesszen. A település pályázott a kastély bal oldali szárnyának megmentésére is, és megkapták a támogatást. Eredetileg a beruházás a szárny alsó részére vonatkozott, azonban a Nagy Attila vezette testület úgy döntött, hogy saját forrást is megmozgat, amivel a teljes épület újjászülethet.

Ennek a rekonstrukciónak a lezárására kerül sor március utolsó napján. Emellett a kastélyparkon belül játszóteret és tűzrakó helyeket is kialakítanak. Továbbá a csetényi önkormányzat kerékpárokat vásárol, hogy a hozzájuk vendégségbe érkező turisták bringázhassanak a település és Zirc között egy később kijelölendő kerékpárúton.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

- Az önkormányzat ezzel nem fogja lezárni ezt a projektet, mert időközben a jobb oldali szárny felújítására is adtunk be pályázatot a kormányához. Ezt ugyancsak támogatásra jogosultnak ítélték, így ennek az épületrésznek a felújítása is folyamatban van, és a tervek szerint május végéig befejeződik. Ünnepélyes keretek között a teljes Holitscher Látogatóközpontot szeretnénk átadni május végén, remélhetőleg a járványhelyzet nem húzza keresztül a számításainkat – mondta Nagy Attila.

A polgármester megjegyezte, a teljes felújítás összes költsége megközelítia300 millió forintot, amelyből az EU-s támogatás 170 millió forint. A kormány 104 millió forinttal járult hozzá a beruházáshoz, míg a helyi önkormányzat 35 millió forintot tett hozzá a projekthez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában