Hosszú távú fejlesztés

2021.01.09. 07:00

Teljesen megújul Tihany

Mintegy 700 millió forintos turisztikai fejlesztés alapkövét helyezték el Tihanyban az apátsági látogatóközpontnál. Ez örömünnep a falu életében Kontrát Károly államtitkár, a térség országgyűlési képviselője szerint. A fejlesztés az 1,9 milliárd forintos beruházás része, amely európai uniós és hazai kormányzati forrásból valósul meg.

Kovács Erika

Fotós: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Fotós: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Tósoki Imre polgármester mérföldkőnek nevezte a mostani beruházást, mely Tihany hosszú távú fejlesztésének fontos eleme. Utóbbit 2030-ig állították össze civil szervezetek és intézmények vezetőivel, üdülőtulajdonosokkal, építészekkel. Összesen 40-féle fejlesztést tartalmaz, melyekkel teljesen új idegenforgalmi kínálata lesz Tihanynak.

A falu megújítását célzó 1,9 milliárd forintot az önkormányzat a Tihanyi Bencés Apátsággal konzorciumban nyerte el; 1,2 milliárdból gazdálkodik a település, az apátság pedig 700 millió forintból végezhet el munkálatokat.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Tósoki Imre elmondta, a fejlesztés a Visszhang-domb rendbetételével, valamint az Árpád utcában a tihanyi művészeti élményház létrehozásával már megkezdődött.

– A legnagyobb feladat munkálatai a napokban kezdődnek meg, így a Csokonai ligetben nyelvemlék-tanösvényt is kialakítanak, és emléket állítanak a magyar irodalom jeles alkotóinak, az apátsági lépcsősor mellett pedig az apátság ezeréves történetét bemutató kőelemeket helyeznek el. Megszépítik a teraszkerteket is, megújítják a Mádl Ferenc tér és az apátság közötti lépcsőket – sorolta a polgármester.

Hozzátette, idén több más beruházást is megkezdenek Tihanyban. Tósoki Imre köszönettel szólt a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), az apátság, az országgyűlési képviselő és a helyiek segítségéről, támogatásáról.

Az ünnepélyes alapkőletétel pillanata. Balról jobbra Mihályi Jeromos tihanyi perjel, Kontrát Károly országgyűlési képviselő, Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója, Tósoki Imre polgármester és Dobrosi Zsolt, a Stylus Zrt. vezérigazgatója Fotó: Penovác Károly/Napló

Mihályi Jeromos tihanyi perjel a falu értékeinek megőrzésére, a közös tervekre, az együttműködésre helyezte a hangsúlyt. Elmondta: felújítják a galériát, az apátság környezetét. Bemutatják a megújult múzeumban a történelmüket, az életüket, a Csokonai ligetben irodalomórákon, vezetett sétákon a nyelvet helyezik középpontba, míg a Belső-tó partján, a majorságban az ősi gazdasági kultúrát lehet majd látni.

– Hiszünk az ittenihez hasonló, előremutató fejlesztésekben. Bízunk abban, hogy ezek mind európai színvonalú kínálatot teremtenek a Balaton térségében a külpiacok számára – mondta Juhász Szabolcs, az MTÜ igazgatója. Hozzátette, turisztikai szempontból nemzetközileg is értékesíthető település Tihany, melynek idegenforgalmi kínálata, infrastruktúrája teljesen megújul. A küszöbön álló, példaértékű beruházás, illeszkedve a helyi és térségi fejlesztésekhez, meghatározza a falu új arculatát.

Juhász Szabolcs elmondta, a küszöbön álló, példaértékű beruházás meghatározza a falu új arculatát Fotó: Penovác Károly/Napló

Kontrát Károly úgy fogalmazott: a mostani, együttműködéssel megvalósuló fejlesztés – megőrizve a régi értékeket és életérzést – meghatározó eleme Tihany, illetve ezeréves múltunk bemutatásának. Emellett plusz vonzerőt jelent a falunak, a helyi embereknek és a vendégeknek egyaránt, miközben új vendégkört szólít meg. Kiemelte, az elmúlt négy-öt évben a Balaton reneszánszát éli, ráadásul a tónak tavaly kiemelt szerepe volt a magyar turizmusban. A parlamenti képviselő reményei szerint ez így lesz idén és a továbbiakban is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában