Ehető segélycsomagok a rászorulóknak

2021.01.27. 16:00

Több mint öt tonna szalámit osztottak szét az egyházmegyében

A Veszprém-Főegyházmegyei Karitász a Pápai Hús Kft. által felajánlott több mint öttonnányi húskészítményt oszt szét a rászorulóknak ezen a héten, tájékoztatta Szijártó László igazgató a sajtót szerdán a pápai városházán.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Szijártó László atya felidézte, a Katolikus Karitász a tavalyi év végén kötött együttműködési megállapodást a pápai céggel a veszprémi érseki palotában. A két szervezet közti kapcsolatfelvétel Kovács Zoltán országgyűlési képviselőnek köszönhető. – Decemberben telefonon értesített róla, hogy minket, a Főegyházmegyei Karitászt javasolta megsegítendő szervezetként a pápai vállalatnak. Istennek hála, hogy eszébe jutottunk. A megyei szervezet hivatalosan nem köthetett szerződés a húsipari céggel, ezért azt a Karitatív Tanács tagjaként az országos segélyszervezet kötötte meg, de a felajánlás hozzánk került – jegyezte meg a karitászigazgató.

Szijártó László egyházmegyei karitászigazgatót és önkéntestársait Áldozó Tamás polgármester és Unger Tamás alpolgármester fogadta a városházán Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mint megtudtuk, a tetemes mennyiségű húsáru-felajánlás összesen 1083 doboz – dobozonként 14 darab 400 grammos – turista szalámit tartalmaz, több mint hétmillió forint értékben. A felajánló pápai cég saját teherautójával szállította hétfőn a húskészítmények felét Balatonalmádiba, másik felét a Katolikus Karitász székesfehérvári központi raktárába. Innen osztották szét elsősorban az egyházmegye területén működő katolikus iskoláknak és karitászcsoportoknak, ahonnan a szociálisan rászoruló diákoknak, valamint a rászoruló nagycsaládosoknak, idős, beteg embereknek adták tovább.

Szijártó László atya kiemelte, a szállítmány egy része visszakerült Pápára: az önkéntesek a katolikus iskola mellett a városi, valamint a környékbeli – például a vaszari, marcaltői, csóti, bakonypölöskei – plébániák karitászcsoportjainak is juttattak belőle. Kedden az egyházmegye zalai területén, valamint Ajkán és környékén, csütörtökön pedig Veszprémben és környékén osztották ki a húskészítményeket.

A Veszprém-Főegyházmegyei Karitász önkéntesei Szijártó László atya vezetésével a pápai katolikus általános iskolába is vittek a hússzállítmányból Fotó: Laskovics Márió/Napló

Áldozó Tamás polgármester hozzáfűzte, az önkormányzat mindig szívesen működik együtt karitatív szervezetekkel. Az egyháziak kiváló munkát végeznek a városban, sokszor olyan családokat is elérve, akik támogatása a tagadhatatlanul kissé merev szociális ellátó rendszeren keresztül nem mindig lehetséges.

– A helyi gazdasági társaságnak jól azonosítható tulajdonosa van – több más multinacionális vállalat pápai telephelyével ellentétben –, és Frank Liu tulajdonos kifejezetten keresi a lehetőséget a társadalmi felelősségvállalásra. Tavasszal és ősszel is nagy mennyiségben adományozott a Chi Fu Csoport maszkokat és védőfelszereléseket, melyből például testvérvárosunkra, Kovásznára is jutott. Jó megtapasztalni azt, hogy ezen cégek nemcsak a profitra éhesek, hanem baj esetén készek, és képesek is segíteni – mondta el Áldozó Tamás polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában