A doni katasztrófára emlékeztek

2021.02.02. 11:00

A hősök tiszteletére emléktúrán vettek részt a Faller-iskola diákjai

A Magyar Tartalékosok Szövetségének Fejér megyei szervezetéhez csatlakozva sikerrel teljesítette a XXI. Doni hősök emléktúra várpalotai szakaszát a Faller-középiskola kadétjaiból álló csapat.

Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel

Az elmúlt években is több alkalommal csatlakoztak a várpalotai PSZC Faller Jenő Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium honvédelmi képzésen tanuló diákjai a magyar hadtörténelem egyik legsúlyosabb veszteségeként számontartott doni áttörés hősei előtt tisztelgő emléktúrához. Így volt ez idén is.

A közelmúltban a Honvédelemért cím II. fokozatával kitüntetett Lepsényi Klára tanárnő vezetésével Kristóf Zsombor, Liszi Márk, Szeidel Dominik, Bruck Olivér, Szabó Zoltán és Jelinkó Martin vett részt a téli hidegben a közel 20 kilométeres meneten, amely Várpalotáról indulva Bakonykúti, az Akasztó-hegy, a Baglyas-hegy és Inota érintésével tért vissza a városba. Az út során minden katonai emlékműnél, sírhantnál megálltak, mécsest gyújtottak és tisztelegtek a hősök előtt a résztvevők. A falleros diákok helytállásának külön elismerése volt, hogy a túra során ők vihették a menetzászlót is.

A Faller-középiskola kadétjai az emléktúra egyik állomásán Fotó: Szabó Péter Dániel

Mint ismert, a második magyar hadsereget 1942-ben a keleti frontra vezényelték, ahol 1943 januárjában az ellentámadást indító szovjet csapatok megsemmisítő csapást mértek rájuk. A Don-kanyarban a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül lehetetlen helyzetbe kerültek a magyar katonák, akik ezrével vesztek oda a mínusz 40 Celsius-fokos orosz télben, vagy estek orosz hadifogságba. Több mint százezren soha többé nem kerültek elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában