Házi párlatkészítés adómentesen

2021.02.22. 11:30

A pálinkafőzés komoly szaktudást, felszerelést igényel, és nagy felelősséggel jár

Öt év után januártól ismét teljesen adómentes a házi párlatfőzés. A köznyelvben pálinkának hívott párlat otthoni főzésére 2010 októbere óta van lehetőség, egy magánszemély évente 86 liter 42 fokos párlatot főzhet legálisan, amit saját maga, családja vagy vendégei fogyaszthatnak el, értékesíteni nem szabad. 2016-tól a párlatadójegy megvásárlásával 700 forintot kellett fizetni egy liter párlat után, akár otthon, akár bérfőzdében főtt a pálinka. Mostantól sem az otthoni, sem a bérfőzdében főzetett párlat után nem kell adót fizetni.

Sági Ági

Fotó: Sági Ági/Napló

– Örülünk ennek a döntésnek, és bízunk benne, hogy néhányan visszatérnek hozzánk azok közül, akik az elmúlt években az adófizetés megúszása miatt inkább illegálisan működő magánfőzdékben főzették a pálinkájukat. Amíg nem lehetett otthon pálinkát főzni, az emberek vagy megvették a boltban egy kereskedelmi főzde termékét, vagy bérfőzdében kifőzették a cefréjüket. A pálinkafőzés legalizálásának az elvét értjük, azonban hatalmas kaput nyitott a szeszipari bűnözésnek.

A gondot az okozza, hogy az elmúlt tíz évben rengetegen vásároltak ilyen-olyan lepárlóberendezést, melyen gyakorlatilag illegális bérfőzést folytatnak.

Itt a szomszédunkban két éve bukott meg egy ilyen bűnöző. Amikor a fináncok ellenőrzést tartottak nála, három üzemelő berendezést találtak és több ezer liter cefre volt az udvarán, több száz liter kész párlatot lefoglaltak. Neki legfeljebb egy darab 100 literes készüléke lehetett volna, amivel saját részre legfeljebb 86 liter pálinkát főzhetett volna ki. Nem fizetett szeszadót, jövedéki adót, feketén dolgoztatott embereket. Nálunk a keletkező cefremoslékot hivatalosan elszámolva talajerő- utánpótlásra juttatjuk ki, nála ment a csatornába. Sajnos biztosan nem ő volt az egyetlen magánfőző, aki így működött. Önmagában az is valószínűtlen, hogy valaki millió vagy akár több millió forint értékű készüléket vásárol magánfőzés céljára, és ezen évente 86 liter pálinkát főz magának. Nyilván eleve úgy készül, hogy lefőzi a szomszéd falunak is – mondja Csalló Jenő, a Csalló Pálinka Manufaktúra vezetője.

Fotó: Sági Ági/Napló

A teljes adómentességet azért hozhatta vissza a parlament, mert az európai unió módosította az alkoholokra vonatkozó irányelvét, amely szerint a tagállamok adómentessé tehetik az évi maximálisan 50 liter gyümölcsszeszig a párlatfőzést.

– A júliusi EU-jogszabály előírja a szigorú ellenőrzés életbe léptetését, és elvileg csak a saját termelésű gyümölcsből lehetne magánfőzőnek saját részre pálinkát főzni. Ehhez képest a magyar jogszabály saját tulajdonú gyümölcsről beszél, innentől pedig a vásárolt, vagy gyűjtögetett gyümölcsből is lehet főzni. A települések jegyzőinél kellene regisztrálni a magánfőző készülékeket, de akik eleve a fekete főzésre játszanak, azok eddig se jelentették be, ezután se fogják. Az készülékeket a jegyzőnek kéne ellenőrizni, de nem hiszem, hogy az önkormányzatoknál lesz erre kapacitás.

A statisztikákból is kiderül, hogy mennyi illegális szesz lehet a piacon. Összesen 27 ezer főzőberendezést regisztráltak országosan, és tavaly összesen 150 ezer liter párlat adójegyet vettek a magánfőzők, holott több millió hektoliter fok szokott lenni a bérfőzés keretében előállított párlat.

Tehát a magánfőzők csupán néhány százaléka lehet az, aki bejelentette, hogy főz. Sajnos a mi példánk is beszédes. Mi 1999-ben nyitottuk a bérfőzdét, és ma a töredékét főzzük annak, mint amit egy újonnan nyílt főzde produkált – tette hozzá.

Csalló Jenő szerint a feketén főzött párlatoknak kialakult a vevőköre. Ez nem jelenti azt, hogy az illegális párlat megjelenik a piacon- bár sokszor meg is jelenik, de a kézből kézbe értékesítés teljesen általános. Ráadásul az illegális forrásból származó pálinka az egészségre is ártalmas lehet.

Csalló Jenő vegyészmérnök, így tudja, mit miért csinál, és azt is, hogy tapasztalatot nem egy év alatt és nem százliteres üstön szerez az ember Fotó: Sági Ági/Napló

– A pálinka párlat előállítás a cefre elkészítéséből és magából a főzésből áll. Mi az elmúlt években megpróbáltuk a cefre elkészítését tanítani a hozzánk járó embereknek, adtunk élesztőt is hozzá, elmagyaráztuk, hogy a hordót hová tegyék, mert az erjesztés milyensége meghatározza, hogy milyen minőségű párlatot főzhetünk. A főzésnél pedig az előpárlat leválasztása kulcsfontosságú. Az előpárlatban- vagy, ahogy régen mondták a réz elejében mérgek vannak, például metil- alkohol. Ebből tisztán fél deci még nem biztos, hogy halálos, de szinte biztos, hogy vakságot okoz. A kellő szakértelem, és a megfelelő berendezés hiánya a párlat magasabb metil-alkohol tartalmát okozhatja. Ez lehet annyira kevés is, hogy a fogyasztó észre sem veszi, de, hogy pusztító hatású az agyban, az biztos. A magánfőzők sokszor a párlatot addig desztillálják, amíg el nem érik a 48- 50 alkoholszázalékot. Azaz az utópárlattal hígítják a pálinkát, melyben az ízt rontó savas anyagok vannak. Nálunk a pálinka ráadásul misztikus dolog, és a saját pálinka olyan, mint az ember gyereke. A legszebb és a legjobb. A pálinkafőzés tudomány, szakma, nem árt érteni hozzá. Bár már egy tanfolyamot is elég elvégezni, hogy főzni lehessen, tapasztalatot nem egy év alatt, és nem 100 literes üstön szerez az ember – fejezte be Csalló Jenő.

A pálinkafőzés adómentes, de a házi pálinkafőzőket eddig és ezután is be kell jelenti az illetékes jegyzőnél, a főzést megelőzően pedig bejelentést kell tenni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál is, amiért cserébe a hatóság származási igazolást állít majd ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában