Továbbra is Vermes Tamás vezeti az intézményt

2021.02.19. 11:00

A zirci Erzsébet kórház jelentős szerepet vállal a megyei egészségügyi ellátásban

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató és Töreki-Vörös Ibolya megyei kórházigazgató javaslata alapján megerősítették a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet intézményvezetői minőségében Vermes Tamást, aki kilencedik éve tölti be e tisztséget.

Müller Anikó Hanga

Vermes Tamás 2013 óta igazgatja az Erzsébet kórházat

Fotó: Müller Anikó Hanga

2013-ban tett első látogatásakor nagyon megtetszett neki a kórház. Kezdetben ismerkedés jelleggel heti egy alkalommal sebészeti-traumatológiai szakrendelést vállalt és beszállt az egynapos kézsebészeti műtétekbe, majd megpályázta a megüresedett főigazgatói státuszt.

– Ami megerősített döntésem meghozatalában, a személyzet képzettsége, elhivatottsága, lelkiismeretessége volt, amit nagyon meg kell becsülni. Vallom Gárdonyi Géza gondolatait: „A falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében”. Amikor átvettem a vezetést, 80 milliós felhalmozódott tartozás volt, amely nem felelőtlenségből adódott, hanem a felvállalt célok megvalósításából. Felelősségteljes kihívás előtt álltam, de a kórházvezetés nevében ekkor ígéretet tettem, hogy az adósságkonszolidációt követően az intézmény önfenntartó módon fog működni. Ez a mai napig így van – hangsúlyozta a főigazgató.

A kórház teljesítménye folyamatosan javult. Az ágykihasználás közel százszázalékos lett, emelkedett a járóbeteg-forgalom és az egynapos sebészeti műtétek száma, bővült a szakorvosi ellátások köre.

Vermes Tamás igazgatása alatt több beruházás valósult meg. Országszerte ritkaságszámba megy napelemes kiserőművük, mely újszerű módon, a parkoló fölé épült. Bővült a krónikus belgyógyászati osztály, melynek kijáratához terasz épült, így az épületrész park felőli oldala impozáns külsőt kapott. Megújult a mintegy kétezer négyzetméternyi park, sétautak, pihenőpadok szolgálják a betegek kikapcsolódását.

Vermes Tamás 2013 óta igazgatja az Erzsébet kórházat Fotó: Müller Anikó Hanga

Az elmúlt időszak eredményeinek számbavétele mellett a főigazgató beszélt az elkövetkező feladatokról, terveiről. A 2020-as év az egészségügy területén nemcsak a COVID járványról emlékezetes, hanem arról is, hogy megkezdődött az egészségügyi ellátórendszer átalakítása. Ebben strukturális átalakulások – Országos Kórházi Főigazgatóság létrejötte, a megyei kórházak vezető szerepének erősödése, belügyminisztériumi irányítás, kórházparancsnoki jelenlét – mellett az egészségügyi munkavállalással és díjazással kapcsolatos törvényszintű szabályozás is életbe lépett.

– Nem látjuk még pontosan, milyen betegellátást érintő változásokat generálnak ezek az intézkedések, bevezetésük várhatóan március elsejétől történik. A kormányzati elképzelések a megyei egészségügyi ellátás integrációját, az intézményi gazdálkodás, háttérszolgáltatások eddiginél nagyobb centralizációját is előrevetítik. Ebben a helyzetben nem célszerű és nem is megengedhető, hogy egy kisvárosi kórház vezetője nagy önálló terveket készítsen a jövőt illetően. Jelenleg a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet építészetileg, infrastrukturálisan jó állapotú, a betegellátási profilja kiforrott, optimális. Mindez teljes körűen szolgálja a lakossági igényeket, egészségpolitikai elvárásait, és adósságmentes, likvid működést tesz lehetővé. Ennek további fenntartása, az állagmegőrzés, az anyagi lehetőségek szerinti eszközfejlesztés a legfőbb célunk, melyben a megyei egészségügyi vezetés teljes mértékben partner. Természetesen mi pedig támogatjuk a megyei integrációs elképzeléseket és vállaljuk az ebből adódó feladatokat. Úgy gondolom, a zirci kórháznak hosszú távon is jelentős szerepe van és lesz a megyei egészségügyi ellátásban – zárta az összegzést Vermes Tamás főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában