Nő a falu megtartóereje

2021.02.09. 16:00

Átadták a felújított művelődési házat és az új traktort Bodorfán

Az avatási ünnepségen Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a Magyar Falu Program keretében egy-egy település akár több támogatást is kaphat, erre jó példa Bodorfa esete.

Tóth B. Zsuzsa

Fenyvesi Zoltán adta át az új traktort és a felújított művelődési házat. A képen balról Kardos Róbert látható, mellette Fenyvesi Zoltán

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– A választókerületben minden község kapott legalább egy támogatást a programban. A kisebb összegek is jól jönnek a településeknek, hiszen eszközt tudnak vásárolni akkor amikor egyre kevesebben dolgoznak a közmunka programban, szükség van az eszközökre. Ahogy a települések életében fontos épületek karban tartására is. Szeretnénk az ingatlanokat rendben tudni, hogy jó érzéssel mehessünk végig az utcákon. Óriási lehetőség most a falusi CSOK program, amely segíti, hogy az itt élő fiatalok helyben maradjanak, itt telepedjenek le. A falu megtartó ereje nő, a településeken szinte már nincs is olyan épület, amelynek ne lenne gazdája, ne újították volna fel. A program idén folytatódik. Mostantól pedig még a kis falusi boltok nyitását ugyancsak támogatja a kormány, így az ellátás javulhat, a helyieknek nem kell elutazniuk bevásárolni. Nagyon fontos, hogy az állami támogatással nyitott boltokban posta nyílhat és gyógyszert lehet majd vásárolni – mondta a képviselő és gratulált a fejlesztésekhez.

Kardos Róbert polgármester elmondta, hogy a település életében fontos esemény a mai. – A Magyar Falu Program 11 millió forintos támogatásból az önkormányzat épületegyüttesének a művelődés céljára használt része újult meg. A százéves épület tetőszerkezetének javítása sürgető volt a beázások miatt. A tetőt újra léceztük, acéllemezzel fedtük, és külső homlokzati hőszigetelés készült. A közterület karbantartását szolgáló, a Magyar Falu Program keretében kapott több, mint 4,7 millió forintos támogatással vásárolt 25 lóerős traktor pedig besegít a meglevő, régebbi gépjárműnek. Utóbbi kiegészítői kompatibilisek az új traktorral is. A település életében fontos, hogy a közterületek rendben legyenek – mondta a polgármester és leszögezte, hogy egy száz fős település életében lényeges lépések voltak ezek, köszönet a támogatásért az országgyűlési képviselőnek.

Fenyvesi Zoltán adta át az új traktort és a felújított művelődési házat. A képen balról Kardos Róbert látható, mellette Fenyvesi Zoltán Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Hozzátette, hogy korábban is pályázati támogatásokkal fejlődött a település így készült például járda és a falukemence. Jó lenne viszont megoldani a településre Káptalanfáról bevezető, hozzávetőlegesen két kilométer hosszú út javítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában