a magyar kultúra napja

2021.02.02. 07:00

Elismerő okleveleket adtak át Várpalotán

Éltető Erzsébet, Farkasné Szász Mariann és Schwarczingerné Köveskuti Zita kapott idén elismerő oklevelet a magyar kultúra napja alkalmából tartott városi ünnepségen, amelyet a járványhelyzet miatt szűk körben rendeztek meg a polgármesteri hivatalban.

Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel

– Minden évben január 22-én tartjuk a magyar kultúra napját, abból az alkalomból, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le nemzeti imánk, a Himnusz kéziratát – kezdte köszöntőjét Campanari-Talabér Márta. A város polgármestere hangsúlyozta: a magyar kultúra napján ünnepeljük továbbá nemzetünk megmaradását és kincseit, valamint ezek továbbadását is.

Sokéves hagyomány, hogy ezen a napon nívós képzőművészeti kiállításoknak és színvonalas kulturális produkcióknak ad otthont a Thury-vár, ám idén a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő általános rendezvénytilalom miatt nem lehetett tömegrendezvényt tartani a település ikonikus épületében.

Várpalota önkormányzata azonban fontosnak tartotta, hogy egy hagyomány semmiképp se szakadjon meg, ezért a polgármesteri hivatal tanácstermébe szűk körű ünnepségre hívta azokat a kulturális területen dolgozó szakembereket, akiknek munkáját oklevéllel ismerték el az ünnep apropóján.

Idén a magyar kultúra napja alkalmából a kultúra területén nyújtott több évtizedes, példaértékű és áldozatos tevékenysége elismeréseként oklevelet vehetett át a polgármestertől Farkasné Szász Mariann, a várpalotai zeneiskola szolfézstanára, a magyar népzene elkötelezett híve és támogatója, aki évek óta rendszeres fellépője a város kultúra napi rendezvényeinek. Szintén elismerő oklevelet kapott Schwarczingerné Köveskuti Zita, a Vásárhelyi András Tag­iskola énektanára, az intézmény kórusának vezetője, a Várpalotai bányászkórus aktív tagja, karvezetője. Oklevéllel ismerte el az önkormányzat Éltető Erzsébet irodalmár munkáját is. A városi könyvtár munkatársa 2015 óta vezeti sikerrel a Krúdy Gyula Kreatív Írókört.

Campanari-Talabér Márta, Schwarczingerné Köveskuti Zita, Farkasné Szász Mariann, Éltető Erzsébet és Pócsik József a polgármesteri hivatal tanácstermében Fotó: Szabó Péter Dániel

A polgármesteri hivatal tanácstermében tartott ünnepségen a díjazottakat Túrmezei Erzsébet Fületlen bögre című versével köszöntötte Pócsik József, a Bartos Sándor-iskola igazgatója, majd zárásként a résztvevők átbeszélték a város kulturális intézményeit érintő várható fejlesztéseket és beruházásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában