Aktívak az interneten

2021.02.09. 07:00

Közösséget építenének a tervezett sokszínű programokkal Szentgálon

Szentgál A közművelődés szervezése egy kézben van Szentgálon. Somlai Veronika művelődésszervező-könyvtáros manapság nincs könnyű helyzetben. Más településekhez hasonlóan a rendezvények itt is átkerültek az internetre, a helyiek virtuálisan kapcsolódhatnak be a programokba.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Nyáron, amikor lazítottak a korlátozásokon, megpróbáltuk behozni a lemaradást, és a nyertes pályázatoknak köszönhetően programokat szerveztünk. Az augusztus 20-i ünnepséget kibővítettük egész napos programmá, megtartottuk a szüreti felvonulást is, és az október 23-ai ünnepség volt az utolsó közösségi rendezvényünk a Szoborkertben – sorolja a tavalyi programokat Somlai Veronika, hozzátéve, hogy a járvány második hullámától, november 11-től zárva van a közösségi színtér és a könyvtár is. Ennek ellenére azért szolgáltatnak.

Az e-mailen érkező kéréseknek megfelelően összekészítik a könyveket, és ablakon keresztül kiadják azokat. Emellett egy, a könyvtár elé kitett dobozból az állományból kivont könyvekből is vihetnek az érdeklődők.

Januárban hóemberépítő versenyt szerveztek, februárban pedig rendhagyóan, online hirdették meg a farsangi jelmezversenyt gyerek, felnőtt és szerelmes pár kategóriában.

Jó hír, hogy a Magyar falu program keretében, pályázati forrásból a könyvtár épületét belülről felújították, és a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert pályázat révén a könyvtár berendezési tárgyai, polcai is megújultak. Emellett sikerült beszerezniük a rendezvényszervezéshez fontos eszközöket, így már nem kell majd rendezvénysátrat vagy sörpadokat kölcsön kérni, ha szabadtéri programot szerveznek.

Somlai Veronika a könyvtárban Szabó István fafaragó munkái között Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Magyar kultúra napjához kapcsolódóan ötnapos játékot szerveztek, melyben fontos szerepet kaptak a helytörténeti kérdések, hogy erősítsék a helyiek identitástudatát. Szentgálnak három, a Magyar Kultúra Lovagja címmel rendelkező híressége is van: Lőrincze Lajos nyelvészprofesszor, Tamás Károlyné Kiss-Tóth Vilma, a szentgáli juhászok króni­kása és Szabó István fafaragó. Az ő munkásságukhoz kapcsolták a kérdéseket, illetve fontos szerepet kaptak a játékban Szentgál épített és természeti értékei is. Közel ötvenen vettek részt az online kihívásban. Emellett még Szabó István emlékére egy öt állomást érintő sétát szerveztek KulTúra címmel.

Szentgálon nagyon várják már, hogy közösségi rendezvényeket szervezhessenek. Kültéren megemlékeznek majd március 15-ről, feldíszítik húsvétkor a tojásfát, és állítanak májusfát is. Tavaly elmaradt a falunap, amit idén szeretnének megtartani. Augusztus elejére tervezik a népszerű Retró napot veterán autókkal, szeptemberben a szüreti felvonulást és több, civilek által szervezett programot is terveznek idén megtartani: köztük egy fogathajtó versennyel és egy kétnapos spartanszerű, terepfutóversennyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában