Tízéves álmuk volt az emlékmű

2021.02.10. 07:00

Minden apró fejlesztésnek, beruházásnak örülnek Németbányán

Megbecsülnek minden apró fejlesztést, bővülést a kis bakonyi faluban: a pénzügyi gondoktól a közösség összetartásával egy modern települési infrastruktúra kiépítéséig jutnak el idén.

Laskovics Márió

Marcsik Zoltánné Király Ágnes polgármester a falu védőszentjéről elnevezett Szent Márton-kápolna előtt

Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Lelkileg nehéz esztendő volt, bizonyos szempontból mégis sikeres évet zártunk. Kicsiben gondolkodunk, és minden kis eredménynek örülünk – kezdte évértékelőjét a bakonyi erdők ölelésében fekvő kistelepülést 2019 óta irányító Marcsik Zoltánné Király Ágnes polgármester. Mint mondta, nagyon nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzatot örökölt az új képviselő-testület, de 2020 végére szinte teljesen kilábaltak a pénzügyi gondokból.

– Szerencsére tavaly nem maradt el sok programunk. Bakonyjákóval közös télűzéssel indítottuk az évet februárban. A júliusi falunapot 500 fő alatti rendezvényként megtarthattuk az új, parasztolimpiaszerű kezdeményezéssel, mely a környező települések lakosait hivatott összehozni. Szintén megrendezhettük az augusztusi Német Nemzetiségi Napot az 1998-ban a kitelepítés 50. évfordulójára épült, a falu védőszentjéről elnevezett Szent Márton-kápolna fő támogatója, Maria Todte és családja megvendégelésével. Sajnos a novemberi Szent Márton-napi ünnepségünket már nem tudtuk megtartani, ahogy az adventi programjainkat, így az első Bakonyi adventi forgatagot sem – emlékezett vissza a faluvezető.

A polgármester hozzátette, remélik, idén megvalósulhat majd a vásárból, kézműves foglalkozásokból álló adventi programsorozat. A helyi időseket emléklappal, illetve a rászorulókat karácsonyra pénzzel ajándékozták meg. Tavaly többen műtéten estek át, megbetegedtek, néhányan meghaltak a 123 lelkes községben.

A trianoni békeszerződés jubileumára – a lakosság tízéves álmának beteljesüléseként – elkészült tavaly a faluház előtti Összefogás emlékmű, amelyet a nemzeti összetartozás napján avattak fel áldással, helyi szereplők műsorával, pápai huszárokkal. A közművelődési költségvetési normatívát az elmaradó rendezvények helyett eszközbeszerzésre fordították, a Könyvtár és Hagyományőrző Műhely infrastruktúráját alakították ki új bútorzattal, világítással, melyben méltó helyre találtak az önkormányzat tulajdonát képező Csend Völgye Nonprofit Kft. sikeres pályázati anyagai is.

Marcsik Zoltánné Király Ágnes polgármester a falu védőszentjéről elnevezett Szent Márton-kápolna előtt Fotó: Laskovics Márió/Napló

A tervek kapcsán a polgármester előrevetítette, hogy a 2020-as Hungarikum pályázaton elnyert egymillió forintból helyi értéktári kiadvány készül, valamint öt vitrinnel megújul a kiállítás a faluház nagytermében. A Magyar falu programban járdát újítanak fel, illetve pályáznak a faluház, a játszótér, az utak korszerűsítésére. Legfőbb változás lesz – sikeres pályázati elbírálás esetén – a szennyvízcsatorna-rendszer kiépítése. A község jeles szülöttének, Nagy Sándor képzőművésznek hétvégi programsorozatot szentelnének augusztusban, illetve utcát neveznének el róla. Szeptemberig bevezetik a szélessávú internetet a faluba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában