Márciusban visszatérnek

2021.02.24. 17:30

Nem veszélytelen a gólyák költözése – Afrikában vadásszák is őket

Közeleg a március, és hamarosan visszatérnek a gólyák. Mi történik velük Afrikában és a vonulás alatt? Erről kérdeztük Balogh László madártani szakembert.

Varga Richárd, veol.hu

Forrás: pixabay.com

– A madárgyűrűzéseknek köszönhetően régóta tudjuk, hogy a fehér gólyák jócskán Afrika belsejéig, sőt még akár Dél-Afrikáig is levonulnak. Onnan indulnak vissza, ami egyáltalán nem könnyű feladat számukra – kezdte a szakértő.

Kérdésünkre elmondta, hogy mivel a gólyák nagy testű madarak, saját erejükből nem lennének képesek ekkora távolságokat megtenni, elsősorban a felszálló, meleg légáramlatokkal tudnak vonulni.

– Képesek úgy körözgetni a levegőben, hogy szinte órákon keresztül alig billentik meg a szárnyukat. Ha elérnek egy bizonyos „utazómagasságot”, akkor a légáramlatot kihasználva viszonylag könnyedén tudnak nagyobb távolságot is megtenni, viszont amikor lehűl az idő, megtorpan az egész gólyacsapat is.

Balogh László erdészeti és madártani szakember Fotó: Családi

Balogh László szerint elengedhetetlenül fontos, hogy megfelelő és legfőképpen nyugalmas táplálkozóhelyük legyen ilyenkor a gólyáknak.

– Sok problémánk adódik abból, hogy Afrika jelentős részében vadásszák a gólyákat. Nálunk védett madarak, ott pedig fontos táplálékforrást jelenthetnek. Éppen tavaly történt, hogy egy magyar kutató az egyik afrikai piacon találkozott egy bennszülött nővel, aki egy madártani gólyagyűrűt viselt az ujján – mesélte a szakértő.

Hozzátette, hogy a Természettudományi Múzeum egyik termében is látható egy gólya, amely egy nyílvesszővel a nyakában tért vissza Magyarországra. Létfontosságú szervet nem ért a találat, ezért tudott visszarepülni a madár.

– A legújabb, telemetrikus jeladóknak köszönhetően sokkal pontosabban tudjuk figyelni a vonulást, mint a korábbi gyűrűzésekkel. Naprakészen látható, hogy honnan, hova mennek a madarak, illetve az is, hogy mekkora távolságokat tesznek meg egy-egy nap alatt. Nyugat- és Kelet-Európa gólyái más útvonalat használnak a költözéshez. A nyugati területeken fészkelő gólyák a Gibraltár-, a keleti gólyák pedig a Boszporusz-szoros irányába repülnek. Visszafelé szakaszosan érkeznek. Vannak, amelyek már február végén, március elején megjönnek, de a legtöbb madár március közepén érkezik vissza hazánkba – mondta.

A legtöbb madár március közepén érkezik vissza hazánkba Fotó: pixabay.com

A szakértő megosztotta velünk, hogy azt is megfigyelték, hogy a fekete gólyák általában hamarabb költöznek vissza, csak ők, mivel a zárt erdőségeket kedvelik, kevésbé vannak a szemünk előtt, mint fehér társaik.

Kérdésünkre reflektálva elmondta, hogy ha lenne még egy nagyobb fagy, a gólyákra nem jelentene veszélyt, mivel remek a hőszigetelésük, problémát akkor okozhat a jelentősebb lehűlés, ha a madarak nem találnak megfelelő mennyiségű táplálékot, ilyenkor ugyanis könnyen legyengülhetnek.

– Ebben az esetben a madarászok tudnak segíteni, kisebb halakkal etetik ilyenkor a gólyákat. A nagy testű madarakra a legnagyobb veszélyt egyébként a nagyfeszültségű vezetékek jelentik. Nem véletlenül láthatjuk sok helyen az úgynevezett gólyakosarakat, amelyek legalább fél méterrel a villanyoszlop fölé emelik a fészekrakó helyet. Ez mindenkinek jó: az áramszolgáltatóknak azért, mert így nem történik zárlat, a madaraknak pedig azért, mert biztonságosabb helyen fészkelhetnek. Ezzel együtt sajnos még mindig sok a szigetelés nélküli vezeték, amelyek miatt évről évre sok, elsősorban fiatal gólya pusztul el – figyelmeztetett végül a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában