Sanghajban járvány idején – Ázsiából nemrég hazaköltözött olvasónk tapasztalatai

Többek közt azért tartják be a kínaiak a koronavírus miatt hozott korlátozásokat, mert korábban már átéltek a mostanihoz hasonló félelmet, amikor a SARS terjedt a térségben – állítja Kun Kálmán, aki Sanghajban dolgozott a Covid-19 okozta járvány kitörésekor.

Rimányi Zita

Kun Kálmán

Amikor kitört a koronavírus-járvány Kínában, Kun Kálmán Alex ott tartózkodott. Nyáron jött Magyarországra. Nem volt könnyű dolga, a konzulátus segítette, végül Zágrábba érkező repülőjáratra ülhetett fel. Nem a vírus miatt költözött haza. Már elérte azokat a céljait, amiket a Távol-Keleten akart megvalósítani, most itthon szeretné Ázsiában szerzett tapasztalatait kamatoztatni.

Kun Kálmán Sanghajban, ebben a modern, Magyarország lakosságának kétszeresével büszkélkedő városban tanulhatott kínaiul

Ellenőrzés nélkül

Sanghajban, ahol ő dolgozott, alig pár fertőzött volt csak. Most ott élő ismerősei azt írták neki, szabadon lehet utazni országon belül és nyitva vannak az éttermek. Ha felüti valahol a fejét egy gócpont az országban, akkor nagyon gyorsan reagálnak rá a város lezárásával. Akár egy tízmilliós lélekszámú esetében is. Hamar cselekednek, letesztelik a lakosokat. Olvasónk arról is beszélt, hogy azt gondoljuk, a kínaiak szokásaik alapján tartják be pontosan a szigorú szabályokat is. Szemtanúja is volt, hogy, ha olyan intézkedést hoztak, akkor a helyiek otthon maradtak. Nem kellett ezt ellenőrizni, senkire se kellett rápirítani az utcán és hazaküldeni. Kálmán szerint azért így járnak el, mert a kétezres évek elején hasonló veszélyt jelentett a térségben a SARS-vírus. Sok halálos áldozattal járt. Igaz, végül nem terjedt el nagy területen, de ettől tartottak az emberek akkor és most ez jutott eszükbe. Nem akarják elkapni a Covid-19-et. Félnek, megijedtek. Tudják, milyen volt a SARS, ezért elővigyázatosak – tette hozzá.

Megszokták a maszkot

- Nem gondoltam eleinte, hogy átterjed kontinensünkre a koronavírus. Azt se, hogy Vuhanon kívüliek is megbetegszenek. Tudjuk, nem így lett. Amíg tavaly Kínában éltem, úgy védekeztem, hogy edzettem, erősítettem a tüdőmet mozgással, vitaminokat szedtem, kerültem a tömeget, bevásárláskor is és persze maszkot hordtam. Azt azért viselik fegyelmezetten a kínaiak, mert az erős légszennyezettség miatt korábban is sokszor kellett felvenniük. Már megszokták, nem idegen számukra. Olyan mobiltelefonos applikációt is alkalmaznak, amiből tudni lehet, a tulajdonosa merre járt. Külföldiként regisztrálnom is kellett magamat és igazolnom, hogy nem pár napja érkeztem turistaként, így nem vihettem be a vírust az országba, hiszen régóta kint tartózkodtam munka miatt – mondta el Kun Kálmán Alex.

Ösztöndíjak révén

Hét évvel ezelőtt tíz hónapot töltött Sanghajban, hogy nyelvtudását fejlessze. Pár év múlva újra ebben a modern, Magyarország lakosságának kétszeresével büszkélkedő városban tanulhatott kínaiul, megint ösztöndíj révén. Mesterképzési diplomáját is átvette a Tongji Egyetemen, hazánktól 8500 kilométerre. Az ötcsillagos sanghaji Kempinski Hotelben töltötte gyakorlatát. Egy álma vált valóra azzal, hogy a kínai metropolisz üzleti szívében, Pudong felhőkarcolói közt dolgozhatott értékesítési koordinátorként. Egy francia IT és Mérnöki Tanácsadó Iroda üzletvezetője is volt Sanghajban a mesterképzés elvégzése után.

Bár nehéz a kínai nyelv, szerinte pont ez az előnye is. Kevesen tanulják Európában, így a munkaerőpiacon keresettek az ázsiaiak nyelvét értők, beszélők, s nagy piacot jelent Kína, amely a fiatal szerint már nemcsak az exportra, hanem az importra is egyre nyitottabb. Úgy véli, ez jelentős bővülési lehetőséget jelent kontinensünknek is, a vállalkozásmenedzsment szakot pedig azért választotta, hogy a nemzetközi ügyletek lebonyolításáról szerzett ismereteit olyanokkal egészítse ki, amik jól jönnek akkor is, ha saját kereskedelmi vállalkozásba fog. Már itthon segít azoknak a cégeknek, akik kínai partnert keresnek. Ismeri ugyanis a távol-keletiek szokásait is.

Sokat lehet tanulni az ázsiaiaktól és sok a tévhit velük kapcsolatban – állítja Kun Kálmán

Alkudozni szokás

Érdekes tapasztalatot jelentett neki az is, hogy a kínaiak szerint a munka nem arra való, hogy örömet okozzon. Fegyelmezetten végzik feladataikat, de Kálmán szerint motiváltabbak lennének, ha a pályaválasztásukat nem a szülői döntés befolyásolná máig. Az szerinte nem mindig előnyös, hogy a szabályokat rugalmatlanul követik a hatáskörökre, a felelősségre vonatkozóan, ezért az ügyintézés sokszor nehéz. Viszont az gyakran beválik, hogy az üzleti kapcsolataikat hosszú távra tervezik. Emiatt a szerződéskötés előtt több időt szánnak a barátkozásra, a közös ebédekre, vacsorákra.

Sokat lehet tanulni az ázsiaiaktól és sok a tévhit velük kapcsolatban – állítja olvasónk. A japánok sokat mosolyognak, de nem azért, mert annyira boldogok, hanem mert így fejezik ki a tiszteletüket. A kínaiak hozzánk hasonlóan inkább csak indokolt esetben görbítik felfelé szájuk szélét. Kálmán szerint érdemes eltanulni a kínaiaktól az üzletelést, abban nagyon jók. Úgy véli, azért, mert náluk a legtöbb áruért alkudni szokás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában