Óvatosan költekeznek idén

2021.02.05. 07:00

Szigligeten a régi, falusias településkép megőrzésére törekednek

A település polgármestere, Balassa Dániel szerint az idei év nem a költekezés ideje lesz. Sokkal fontosabb most az előrelátás, a spórolás, az óvatos tervezés. A község vezetésének célja, hogy megmaradjon a régi, falusias településkép, és emelkedjen a lakosság száma.

Tóth B. Zsuzsa

A szigligeti vár fejlesztése befejeződött, de saját erőből még komfortosabbá teszi a népszerű kirándulóhelyet az önkormányzat

Forrás: Önkormányzat

– Tavaly Szigligeten a legnagyobb fejlesztés a vár rekonstrukciója volt. Az nagyjából befejeződött júniusban, de kisebb munkák még maradtak őszre is. Idén tavasszal tudjuk csak berendezni a fedett tereket, amelyek a kiállításoknak adnak helyet. Március végéig elkészülünk, ezzel lezárul a fejlesztési ütem. Saját erőből még folytatódnak a fejlesztések, a terveink szerint idén elkészül a Török Bálint-kapu előtti híd faszerkezetének cseréje, tereprendezést végzünk, hogy nyárra komfortosabb és fenntarthatóbb legyen a vár – mondta Balassa Dániel.

– Azt még nem tudjuk, hogy a hagyományos várkapunyitót megrendezhetjük-e idén húsvétkor, de készülünk rá, amint a várfesztiválra, hagyományőrző napokra és a várszínpadi négy koncertre szintén. A zenés programoknak tavaly a felújítási munkák miatt a templom melletti egykori Vár vendéglő udvara adott helyet, idén újra a várban tarthatjuk azokat – mondta Balassa Dániel.

A polgármester megjegyezte, a község népszerű strandja a Kisfaludy programnak köszönhetően is fejlődött, elkészült a középső vizesblokk felújítása, illetve egy területrész gyepszőnyeget és öntözőrendszert kapott. Gyermekmosdót, baba-mama szobát alakítottak ki, új, a vízbe vezető lépcsőket telepítettek, valamint vízbe emelő szerkezetet helyeztek el a mozgássérülteknek. Megújultak a strandon belüli tájékoztató táblák és három öltöző is.

A szigligeti vár fejlesztése befejeződött, de saját erőből még komfortosabbá teszi a népszerű kirándulóhelyet az önkormányzat Fotó: Önkormányzat

– Az óvárban a tulajdonos Bakonyerdő Zrt. fejlesztett, korlátot javított, a kilátónál információs és ismeretterjesztő interaktív fajátékokat helyeztek el a gyerekeknek. Fontos volt a település egyes útjainak javítása, a Kossuth és Réhelyi utcában, valamint a faluba vezető útszakasz egy részén jelentős aszfaltozás történt. Emellett elkészült a járda kiépítésének utolsó üteme a Csonka-torony és a kikötő közötti szakaszon. A temetőnél elkészült a vadhálós kerítés, az óvodában pályázati támogatással valósult meg a tetőszerkezet cseréje. Idén ott a kerítés egy részét cseréljük ki, ugyancsak támogatással. A Cifra-majornál önerőből szeretnék megvalósítani idén az ivóvízhálózat fejlesztését.

Mielőbb telepíteni kell vízóra- almérőket, mivel a területen több család is él, ugyanakkor vízóra csak egy van, megegyezés alapján fizetik a vízdíjat. A település központjából a strandra vezető út mentén, az úgynevezett soponyai kanyarban közparkot létesítenénk. Szeretnénk, ha megvalósulna a régi szennyvíztisztító telep rekultivációja, amelyhez a környék parlamenti képviselőjén keresztül kértük a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közreműködését. A telep hozzávetőlegesen húsz éve kihasználatlan, veszélyes. A területen közparkot létesítenénk kültéri sporteszközökkel. A rekultivációt állami támogatással tudnánk megoldani – sorolta a terveket Balassa Dániel.

Beszélt továbbá arról, hogy a község vezetésének célja, hogy megmaradjon a régi, falusias településkép a szőlőterületekkel, mezőgazdasági parcellákkal, és emelkedjen a lakosság most hozzávetőlegesen 900 fős száma. Ennek érdekében arra ösztönzik az ingatlant vásárolni szándékozókat, hogy a meglevő épület- állományt, jelenleg beépítésre szánt területeket részesítsék előnyben. Továbbá az önkormányzat a letelepedni szándékozókat támogatná is a lehetősége szerint.

– Az önkormányzati intézmények zavartalanul működnek, a település gazdálkodása stabil, bízunk a veszélyhelyzet mielőbbi feloldásában – tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában