Határon átnyúló segítség

2021.02.06. 11:00

Sziszek városába juttatott el segélyszállítmányt egy veszprémi szállítmányozócég

A földrengés sújtotta horvátországi Sziszek városába juttatta el a Katolikus Karitász humanitárius segélyszállítmányát egy veszprémi szállítmányozócég.

Marton Attila

Török Balázs, az A1 Sped ügyvezetője

Forrás: Katolikus Karitász

A közel tízmillió forint értékű segély célja a földrengés során károsulttá vált családok lakhatásának biztosítása volt. – Két kamion összesen 46 tonna vakolóhabarcsot szállított, amely a rommá vált a lakóházak újjáépítését segíti, valamint egy speciális daruval felszerelt járművel lakókonténert szállítottunk a helyszínre – mondta Török Balázs, az A1 Sped ügyvezetője, aki a karitász munkatársaival együtt maga is részt vett a szállítmány célba juttatásában.

Török Balázs munkatársa, Mátyás Anita Veszprémből segítette a munkát. A cég a szállítást alvállalkozókkal oldotta meg, a szervezési és logisztikai feladatok mellett azonban támogatást is adtak a karitásznak.

Miután segélyszállítmány eljuttatását végezték, mentesültek a koronavírusteszt és a karanténszabályok alól is a Horvátországba történő belépéskor. A szállítmányok útnak indítása után másnap reggel utaztak Sziszekbe a segélyszervezet munkatársai és Török Balázs, estére már újra itthon voltak. – A földrengéssel leginkább érintett térség az ország egyik legszegényebb vidéke, sok régi házzal, amelyekben a katasztrófa jelentős kárt tett – emelte ki.

A földrengések epicentruma Petrinjánál volt, ezt a települést mára szinte teljesen elzárták a külvilágtól. A segélyszállítmányokat a mintegy 30 ezer lakosú Sziszekbe (horvátul Sisak) vitték, amely nagyjából 15 kilométerre van az epicentrumtól. A térségben a földrengés miatt közel 2500 otthon vált lakhatatlanná.

Az út során több településen látták a földrengés pusztítását, a legtragikusabb történettel az epicentrumtól légvonalban mindössze néhány kilométerre fekvő Žažinában találkoztak, ahol összeomlott a helyi templom, amelyben éppen bent tartózkodott a kántor. – Az első földrengés után a kántor fogadta a püspököt és a titkárát, hogy felmérjék a károkat. Miután a látogatók távoztak, a kántor az előző napi rengés nyomait takarította a templomban, ám ekkor jött a főren­gés, beszakadt a tetőszerkezet, ami maga alá temette a kántort – mondta el Török Balázs.

Útközben több településen láttak kisebb-nagyobb részben megsérült házakat. A kár mértéke a karitász tagjai számára különösen megrázó volt, ugyanis egy korábbi útjukon a pusztítás valós aránya a lehullott hó miatt nem látszott.

A lakókonténerek vizesblokkal és fűtéssel is rendelkeznek
Fotó: szervezők/Vermes Tibor

Az építőanyagot – amelyet a pécsi karitász ajánlott fel – a helyi segélyszervezet sziszeki központjába szállították, míg a konténert egy húszlakásos társasházhoz. Az épületből mindenkinek ki kellett költöznie a katasztrófa után, és az embereknek szinte mindent az otthonukban kellett hagyniuk, csak a legszükségesebb holmikat hozhatták el lakásukból. Az emberek többsége viszont nem akar elszakadni az otthonától, így a többség a ház közelében lévő lakókonténerekbe és lakókocsikba költözött be, amelyek segítségként érkeztek az elmúlt hetekben.

– A Magyarországról szállított és a karitász által véglegesen átadott, vizesblokkal és fűtéssel felszerelt konténerlakásba két család költözhetett be: egy idős házaspár, valamint egy család gyermekekkel – folytatta Török Balázs.

Sziszek külvárosában már épül egy konténerváros, ahova azokat költöztetik, akiknek az udvarában vagy a korábbi lakóhelyük közelében nem lehetett elhelyezni lakókonténert. Aki tud, inkább marad az otthona közelében.

Török Balázs nem először és nem is utoljára vett részt hasonló kezdeményezésben, tizenhárom éve segíti tevékenységével a Katolikus Karitászt: kezdetben önkéntesként, később szakmailag működött közre a segélyszervezet munkájában – ez a szállítmány célba juttatását és szervezési javaslatokat is jelent –, cégük pedig hosszú ideje évente négyszer nyújt támogatást a szervezetnek. A segélyszállítmányok szervezésében cégüknek is nagy tapasztalata van, ugyanis egy német segélyszervezet több száz szállítmányának magyarországi, valamint Románia és Szerbia magyarlakta területeire való eljuttatásában működtek közre.

A katasztrófa óta eltelt több mint egy hónapban sok segítség érkezett Magyarországról a földrengéstől sújtott térségbe: a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász az elsők között ajánlott fel tartósítószereket, fertőtlenítőket, tartós élelmiszert, aggregátorokat és kályhákat, majd ezután egyre szervezettebben és célzottabban érkeztek a szállítmányok a régióba, csütörtökön például közel 25 millió forint értékű segélyszállítmány indult el Szombathelyről Sziszekbe (a két települést testvérvárosi kapcsolat fűzi össze).

Török Balázs, az A1 Sped ügyvezetője
Fotó: Katolikus Karitász

Török Balázs ugyanakkor úgy látja, egyelőre nagy hátrány Horvátországban, hogy ott nem jellemző a segélyszervezetek közötti együttműködés. A hazánkban létező karitatív tanács – amelynek a hat legnagyobb segélyszervezet a tagja – ugyanis vészhelyzetben humanitárius tanáccsá alakul, és ilyenkor a segélyszervezetek felosztják egymás között a feladatokat, hogy eredményesebben segítsenek a károsultakon. Horvátországban ez a koordináció hiányzik, hazánkban a vörösiszap-katasztrófa óta létezik.

– Nehéz volt feldolgozni a helyszínen járva, hogy a katasztrófa miatt sokan kerültek szinte kilátástalan helyzetbe. A fiatalok lelkesek, és bíznak a mielőbbi helyreállításban, az idősebbek azonban jóval borúlátóbbak. Ami biztos, hogy nagyon hosszú folyamat lesz, mire a károsultak újra saját otthonukban lakhatnak – fogalmazott Török Balázs.

Hozzátette, a földrengés óta eltelt bő egy hónapban sok adományt kapott a karitász a hírek hatására, de ezek nagy részét felhasználták vagy rövidesen felhasználják. Ugyanakkor a következő hetekben-hónapokban még talán az eddiginél is nagyobb szükség lesz a segítségre – magyarázta az ügyvezető.

– A karitász is arra törekszik, hogy hosszú távon segíteni tudja az ott élők mindennapjait, és továbbra is támogatjuk a munkájukat, akár a helyszínen is – tette hozzá Török Balázs.

A karitász adományvonalán telefonhívással lehet hozzájárulni a földrengés sújtotta övezet újjáépítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában