Egyre nagyobb az igény a hamvasztásos temetésre

2021.02.17. 11:00

Urnafalat építettek a malomsoki sírkertben

Pályázati forrásból húsz férőhelyes urnafalat alakítottak ki és adtak át a malomsoki temetőben – tudtuk meg Fintáné Dóra Máriától, Malomsok polgármesterétől.

Polgár Bettina

Weltler Gábor evangélikus lelkész áldotta meg az elkészült urnafalat

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A település vezetője az urnafal szűk körben megtartott átadóján kifejtette, a temetkezési szokások megváltozása miatt községükben is egyre nagyobb igény mutatkozik a hamvasztásos temetésre.

– Önkormányzatunk a lehetőségekhez és a pénzügyi forrásokhoz mérten kiemelt feladatának tekinti Malomsok folyamatos fejlesztését, legyen szó akár a településkép javításáról és szépítéséről, akár a települési szolgáltatások helyi igények szerinti bővítéséről. Ezzel együtt elkötelezettek vagyunk egy esztétikus és modern, a 21. századi követelményeknek megfelelő települési környezet kialakítása, fenntartása, valamint az itt élők életminőségének javítása mellett. Ezért önkormányzatuk a helyi igényekkel összhangban célul tűzte ki a temető további fejlesztését. Az urnafal és a hozzá kapcsolódó térburkolat kialakítása több mint 1,5 millió forintba került. A beruházáshoz 1,1 millió forint támogatást kaptunk a Vidékfejlesztési Program keretén belül meghirdetett, Élhető települési környezet kialakítása című pályázaton. A különbözetet a malomsoki önkormányzat saját forrásból finanszírozta – hangsúlyozta Fintáné Dóra Mária.

Malomsok polgármestere kiemelte, az urnafal Szeleczky Imre vaszari kőfaragómester munkáját dicséri, a térkövezést pedig a megbízott kft. kivitelezésében Kiss Tivadar marcaltői kőműves végezte.

Weltler Gábor evangélikus lelkész áldotta meg az elkészült urnafalat Fotó: Polgár Bettina/Napló

– A jó idő beköszöntével szándékunkban áll az urnafal környékét örökzöldekkel és virágokkal még szebbé tenni. Őszintén hiszem, hogy ezzel a beruházással méltó temetkezési helyet tudtunk biztosítani mindazok számára, akik hamvasztásos temetésről végrendelkeznek, és méltó zarándokhelye lesz a hozzátartozóknak. Az urnafalat annak reményében adjuk át, hogy hozzájárulhatunk azok lelki megnyugvásához, akik itt szeretnék megőrizni elhunyt szeretteik hamvait – mondta.

A polgármester gondolatait követően Weltler Gábor evangélikus lelkész megáldotta az urnafalat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában