Veszprém megyében már kezdenek visszatérni a páciensek a fogorvosi rendelésekre

A fogorvosi rendelőkben korábban is szigorú higiéniai szabályok szerint jártak el. A koronavírus-járvány miatt pedig még gyakrabban szellőztetnek, többször fertőtlenítenek. Lassan kezdenek visszatérni azok a pácienseik is, akik a pandémia miatt elhalasztottak kezeléseket.

Rimányi Zita, Laskovics Márió

20210217 Veszprém MAya-Dent fogászat. Dr. Strenner Zoltán fogszakorvos illusztráció Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– A járvány miatti tavaly tavaszi korlátozások megtiltották a fogorvosi rendelést is, csak elsősegély okán láthattunk el betegeket. Ez a teljes bezárás nehéz volt a megélhetésünk szempontjából. Azóta újrakezdhettük a munkát, de eleinte többen féltek eljönni hozzánk is.

Esetünkben ez azt jelentette, hogy jobban meggondolták, milyen kezelést kérnek. Fájdalom esetén természetesen bejelentkeztek, de sokan a komolyabb beavatkozásokat inkább elhalasztották. Az utóbbi időben tapasztalható, hogy már ezen a téren is van változás, többen kérnek ilyen ellátásokra is időpontokat– mondta a Naplónak nyilatkozva Strenner Zoltán veszprémi fogorvos.

Strenner Zoltán arról is beszélt lapunknak, hogy a fogorvosi rendelőkben az infekciós kontroll, a fertőtlenítés, a sterilizálás a munka jellegéből adódóan korábban is szigorú protokoll szerint folyt. Eddig is megfelelő védőöltözetet viseltek az orvosok és az asszisztenseik.

Strenner Zoltán fogorvos munka közben
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Most még jobban odafigyelnek erre. Minden ellátottra úgy tekintenek, mintha koronavírus-fertőzött lenne, azaz maximálisan betartják az óvintézkedéseket mindenki esetében. Példaként megemlítette, hogy minden beteg után fertőtlenítik a kilincseket, gyakran szellőztetnek, és a pácienseknek a rendelőbe maszkban kell érkezniük.

A tisztiorvosi szolgálat által a pandémiás helyzetre tekintettel kiadottak alapján kevesebb időpontot adnak egy-egy nap, hogy nagyobb szünet legyen a kezeltek ellátása között. Így a betegek kisebb eséllyel találkoznak, és van idő a szükséges óvintézkedések megtételére minden páciens távozása után. Viszont ebből az is következik, hogy ha ugyanannyi embert lát el egy nap a fogorvos, ha ugyanannyi bevételt szeretne, mint korábban, akkor hosszabb lesz a munkaideje.

– Ugyanolyan minőségben folytatjuk a szakmai munkánkat, ahogy korábban tettük, és minden lehetséges óvintézkedést megteszünk, de most a koronavírus-járvány miatt nehezebb a szokásos feladatainknak megfelelni – szögezte le Strenner Zoltán.

Egy 31 éve működő pápai fogászati centrum tulajdonosa, Csörnyi Csaba cégvezető felidézte, március közepétől május végéig zárva tartottak, ugyanis a járvány terjedésével államilag teljesen leállították a fogászati rendelést. Az intézményben két pápai fogorvosi körzetet látnak el, így az akut ellátás folyamatosan működött a megfelelő védőfelszerelések beszerzése után.

Csörnyi Csaba, a fogászati központ vezetője
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Május végéig kizárólag sürgősségi ellátás volt. A fogtechnikai labor nem üzemelt, semmiféle protetikai (fogpótlásos) munkát nem lehetett végezni. Akkor még nem ismerték ennyire a vírust, fokozott védekezéssel, kérdőívekkel dolgoztunk, külföldről, illetve felső légúti megbetegedéssel érkező betegeket nem láthattunk el. Különféle fertőtlenítő­gépeket szereztünk be, amelyekkel a mai napig intenzíven fertőtlenítünk, csírátlanítjuk a levegőt és a munkafelületet. Júniustól szépen lassan kezdtek visszatérni a páciensek. Mindenki után a protokoll szerint szellőztetünk, fertőtlenítünk. Ugyanakkor a betegek is nagyon fegyelmezettek, ha felső légúti panaszuk van, lemondják az időpontot és nem jönnek el a beavatkozásra – mondta a cégvezető. Csörnyi Csaba megjegyezte, a korábban tapasztalt forgalom visszaesett, szerencsére azonban a cégnek volt lehetősége arra, hogy megtarthassa minden kollégáját.

– Megbetegedésünk nem volt, de dolgozóink több alkalommal voltak karanténban vírusgyanú miatt. Két állandó fogorvosunk el tudja látni a nálunk működő praxisokat. Jelenleg is főleg megelőző kezelésekre érkeznek hozzánk az emberek. Ezért tudunk talpon maradni. Mély helyi gyökerekkel bír a vállalkozásunk, a bizalom miatt a régi pácienseink akár messzebbről is visszatérnek hozzánk. Szeretnénk megtartani a munkahelyünket – húzta alá a Naplónak nyilatkozva Csörnyi Csaba.

A pápai rendelőben megfelelő védőfelszerelésben látják el a pácienseket
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A városi fogászati körzetek kapcsán a cégvezető hozzátette, kollegiális kapcsolatban állnak az önkormányzati rendelőkkel, és úgy látják, jól működik a rendszer, jó kezekben van a fogászati alapellátás koordinációja. Az emberek találnak olyan fogorvost, akire nem kell sokat várni. Talán éppen a járványügyi veszélyhelyzet segítette elő a jobb együttmű­ködést. Az önkormányzat tá­mogat a védőeszközök beszerzésében, mindent biztosít a fogászati ren­delőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában