A diákok nehezen viselik a közös élmények hiányát

2021.03.26. 17:30

A tanulás online is megy, a közösség hiányzik

A pandémia rossz oldala mellett vegyük észre a jót is – hangsúlyozta Kovácsné Véber Eszter. Rendezvények nincsenek, ezért esténként együtt lehetnek a szülők a gyerekekkel, több idő jut beszélgetésre, közös játékra, saját magunkra.

Tisler Anna

A Kovács család hat gyermeket nevel

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Kovács család hat gyermeket nevel. A legidősebb, Anna tavaly érettségizett az ajkai Bródy Imre Gimnáziumban, jelenleg Budapesten elsőéves egyetemista, gyógyszerésznek tanul. Húga, Bogáta szintén a Bródyban érettségizik idén. Kérdésünkre elmondta, hogy a felkészülésben nem hátrány az online oktatás, a tanáraiktól ugyanúgy megkapnak minden segítséget, mintha a tanteremben ülnének. Az órákat online, a Google Classroomban tartják, a tanárokkal és az osztálytársakkal Messenger segítségével beszélgetnek.

Az érettségi tételek kidolgozásával már végeztek, segítenek egymásnak, ha szükséges. Tanáraik javasolták nekik, hogy a második félévben az érettségi tárgyakra helyezzék a hangsúlyt. Az együttlét az, ami mindannyiuknak hiányzik, hiszen hatodik éve tanulnak együtt. Várták a szalag- avatót, ami a pandémia miatt elmaradt. Készültek rá, hogy menyasszonyi ruhában táncolnak a színpadon családjuk, barátaik előtt, de ez már örökre álom marad. A diákévek végét jelző szalagot ugyan a személyes konzultáció alkalmával az iskolában átvették, és elteszik emlékbe, de ez nem pótolta az ünnepség hangulatát. Azt még nem tudják, a ballagást szűk körben megtarthatják-e, azt azonban igen, hogy búcsúzás nélkül nem lépnek ki az iskola falai közül. Ha előbb nem lesz rá lehetőség, a nyári szünidőben gyűlnek össze.

A Kovács család hat gyermeket nevel
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Zsuzsi a Bródy gimnáziumban kilencedikes. A közösség már kialakult, ugyanis a hetedik osztályt már kisgimnazistaként ott kezdték. A 2020–2021-es tanév nem a szokásos formában indult. Szakkört, más tanórán kívüli foglalkozást nem tarthattak. Zsuzsi énekkaros és íjászatra jár, mindkét tevékenység hiányzik neki. A pandémia idején ünnepelte két barátnője a születésnapját, de személyesen nem köszönthette őket. Ha ismét lehet találkozni, azonnal pótolják. A technika segítségével tarthatják a kapcsolatot egymással a fiatalok, akiknek az életkoruk miatt fontosak lennének a közös élmények. Ha véget ér a járvány, lesz mit pótolniuk.

Kata nyolcadikos az ajkai Szent István Király Római Katolikus Általános Iskolában. Asztmája miatt hónapok óta ő is online tanul. Osztálytársaival, tanáraival telefonon tartja a kapcsolatot, e-mailban kapja meg, hol tartanak a tananyagban. Önállóan tanul, idősebb testvéreitől és pedagógus végzettségű, jelenleg polgármesterként dolgozó édesanyjától is tudna segítséget kérni, de ritkán van rá szüksége.

Abigél, a helyi iskola másodikosa tankönyveiből kapja a feladatokat, az ő korosztálya még nem kapcsolódott be az online oktatásba. Elmondta, hogy tanulás után szívesen játszik az ötéves Petivel, kedvencük a legózás, sok mindent építenek együtt. Mindketten szeretnek kertészkedni, szüleikkel ültettek már idén tavasszal is. Munka közben beszélgetnek a természetről, a növények fejlődéséről. Segítenek a nyulaknál, a tyúkok körül, a tojások begyűjtése Peti feladata. Ha jó idő van, a tágas udvarban játszanak vagy a közeli erdőbe kirándulnak.

A szomszéd utcában lakó nagyszülőkkel csak telefonon tartják a kapcsolatot, a nagymama törődését a gyakran küldött sütemények fejezik ki. Hiányzik mindenkinek a személyes találkozás, de miután a nagyszülők már megkapták az oltást, talán a húsvéti asztalt már közösen ülik körül.

A gyerekek együtt tanulnak, az idősebb testvérek szívesen segítenek a fiatalabbaknak
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az édesanyától megtudtuk, ebben a helyzetben is megpróbálnak minden lehetőséget kihasználni arra, hogy közös élményeket adjanak a gyermekeknek. Kertes házban könnyebb átvészelni ezeket a hónapokat. A nagyobbak szívesen játszanak a két kicsivel. Elmagyarázták nekik, hogy most miért nem látogathatják egy ideig a nagyszülőket, a barátaikat.

A gyerekek élménydúsan töltik így is az időt, de alig várják, hogy vége legyen a pandémiának, és visszatérjen minden a régi kerékvágásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában