Biztosítják a gyermekfelügyeletet az iskolák, óvodák

Veszprém megye óvodáiban és általános iskoláiban alacsony arányban igénylik a gyermekfelügyeletet a szülők.

Marton Attila, Laskovics Márió

A szülők csak a legszükségesebb esetekben igénylik gyermekeik intézményi felügyeletét

Forrás: Vas Népe

A Veszprémi Tankerületi Központ fenntartásában működő 35 általános iskola 42 feladatellátási helyén szervezték meg a tanulói felügyeletet a tantermen kívüli digitális munkarend idejére – közölte Szauer István tankerületi igazgató. Hozzátette, a felügyeletet főként az alsó tagozatos gyermekek számára kérik a szülők. Március 9-én összesen 61 tanuló tartózkodott az iskolákban, vagyis a tankerület intézményeibe járó tanulók alig fél százaléka.

Az önkormányzati fenntartású veszprémi óvodák (ez hat körzeti és hét tagóvodát jelent) közül kilenc intézményben összesen 63 gyermeket fogadtak szerdán – közölte érdeklődésünkre a Közjóléti Iroda. Az önkormányzat korábban azt kérte, hogy a gyermekfelügyeletet csak a legszükségesebb esetben (különösen munkavégzés, védekezésben való részvétel) esetén vegyék igénybe a szülők. Az ügyelet igénylésénél előnyt élveznek az egészségügyi, gyógyszertári, élelmiszerbolti dolgozók, valamint a rendvédelmi szervnél vagy a közszolgálatban alkalmazottak. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a BakonyGaszt Zrt. felajánlotta, hogy biztosítja az étkeztetést azoknak a gyermekeknek, akiknek a családja otthon ezt nem tudja megoldani. Az étkezés igénybevételének feltétele az óvoda által kiállított igazolás bemutatása az étkezés befizetéséről vagy az ingyenes étkezésre való jogosultságról.

Április 7-ig a veszprémi általános iskolákban akkor lehet igénybe venni gyermek­étkeztetést, ha a szülő legalább 48 órával előre jelzi ezt a szándékot az iskola gazdasági ügyintézőjének. Amennyiben a szülő nem kér gyermekfelügyeletet, akkor a Hóvirág utcai Egyetem Étteremből (egyetemi menza) naponta 11.30 és 13.30 között saját ételhordóban elviheti gyermeke ebédjét.

A szülők csak a legszükségesebb esetekben igénylik gyermekeik intézményi felügyeletét
Fotó: Vas Népe

A koronavírus-járvány harmadik hulláma új kihívások elé állította a Pápai Tankerületi Központ fenntartásában lévő mind a harminc köznevelési intézményt, de az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján a tankerülethez tartozó iskolák felkészültek az átállásra – tájékoztatott Egyházi Andrea tankerületi igazgató.

– Arra kértük a szülőket, hogy a gyermekfelügyeletet csak a legszükségesebb esetben vegyék igénybe. Az intézmények kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy kis létszámú csoportokban, egymástól elkülönítve szervezzék meg a tanulók pedagógusok általi felügyeletét, biztosítva a szükséges higiéniai feltételeket, a kézmosó és kézfertőtlenítő szereket, valamint a rendszeres takarítást és a közösségi helyiségek rendszeres fertőtlenítését. A március 9-i adatok alapján Pápán a tanulóink 1,6 százaléka, és a fenntartott intézmények esetén ugyancsak a tanulók 1,6 százaléka vette igénybe a felügyeletet. A harmincból tizenhét iskolában szerveztek ügyeletet. A gyermekfelügyelet alatt a tanulók az otthon lévő társaikhoz hasonlóan részt vesznek a digitális munkarendben, amelyhez a szükséges eszközöket az intézmény biztosítja – közölte a Naplóval Egyházi Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában