Katonák fertőtlenítették a zirci kórház rehabilitációs osztályát

Covid-19 vírussal fertőzött beteget azonosítottak a hétvégén a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet mozgásszervi rehabilitációs osztályán, ezért az épületszárnyat azonnal kiürítették, és a honvédség közreműködésével átfogó és teljes fertőtlenítést végeztek, tájékoztatta lapunkat Kocsis Balázs százados, a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj kommunikációs tisztje.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

– Ezen a szép márciusi ünnepnapon vegyvédelmi zászlóaljunk 7 fős biológiai mentesítő csoportja hidegködképző eljárással elvégezte a mintegy 2500 négyzetméternyi területen a fertőtlenítést, kézi fertőtlenítő berendezésekkel sterilclean anyagot juttattak a felületekre, 28 kórtermet, raktárhelyiségeket, három speciális tornatermet, vizsgálókat, nővér- és orvosi szobákat, vizesblokkokat és a lépcsőházat érintve folytak a munkálatok. Katonáink teljes mentesítést hajtottak végre a fertőzéssel sújtott épületrészben, melynek során a vegyivédelmiek a legfelső ponttól haladtak lefelé, illetve a belső pontoktól a kijáratok felé, tiszta térfelületet hagyva maguk után. Miután elhagyták az épületet, egymást is fertőtlenítették. E munka után kötelező a másfél órás szellőztetés, majd egyórányi várakozás után teljesen vírusmentesnek tekinthető a terület – mondta el a százados.

A hidegködös eljárás lényege, hogy a fertőtlenítőszerből egy ún. ködgenerátor segítségével 10-230 mikron méretű cseppeket állítanak elő a fertőtlenítőszer oldatából, a hatóanyag sprayszerű permet formájában kerül a levegőbe és a felületekre. Ez a technika nemcsak a felületeken megtapadt, hanem a levegőben lebegő kórokozókat is „megfogja”, rendkívül rövid behatási idővel alapos és hatékony eredményt jelent. Kíméletes eljárás, a kezelés után minden száraz marad, így jelen esetben ez megkönnyíti majd a dolgozók munkáját, a betegek visszaköltözését. A kórház ápoló személyzete rugalmasan és szakszerűen kezelte a fertőzött személy kiszűrése után kialakult helyzetet. A többi beteget elkülönítették, és a legszigorúbb védelmi szabályoknak megfelelően kezelték a kialakult vészhelyzetet. Mivel nem akut, hanem mozgásszervi rehabilitációs panaszokkal bíró ápoltakat kezeltek, így ez megkönnyítette az osztály kiürítését, illetve a közel hatvan fő ideiglenes hazaküldését. A katonák a fertőtlenítést néhány óra alatt elvégezték, melyet a helyszínen tekintett meg Vermes Tamás főigazgató, Valler Ilona ápolási igazgató és Müller Imre műszaki vezető.

A vegyivédelmi zászlóalj katonái fertőtlenítették a kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályát Fotó: Müller Anikó Hanga

– A Magyar Honvédség tavaly húsvét óta több mint ezerkétszáz létesítményt, köztük idősotthonokat, kulturális és oktatási intézményeket, kórházakat, rendelőintézeteket, önkormányzati hivatalokat fertőtlenített az Operatív Törzs felkérésére. Továbbra is azon vagyunk, hogy a magyar állampolgárok egészségét és biztonságát szolgáljuk – hangsúlyozta Kocsis Balázs kommunikációs tiszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában