Modern otthont kapnak a diákok

2021.03.11. 07:00

Kezdetét vette a pápai református gimnázium új diákotthonának építése

Országosan is kiemelkedő minőségű lesz a református gimnázium új diákotthonának épülete, amit egy mélygarázs is kiegészít majd. A közös udvarú épületegyüttesben 2022-től egy helyütt tanulhatnak és kapcsolódhatnak ki a bentlakó diákok.

Laskovics Márió

Szalai Gergely a kivitelező cég nyugat-magyarországi divíziójának vezetője a leendő mélygarázs munkaterületével

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Dunántúli Református Egyházkerület által fenntartott Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziuma és Diákotthona a tavalyi év végén közel 1,86 milliárd forintos állami támogatást kapott az új internátus felépítésére. Az építkezés elkezdődött, mely által egy korszerű, az oktatási-nevelési feltételeknek és református pedagógiai elveknek minden tekintetben megfelelő diákotthon jön létre 2022-re, és ezzel az 1531-ben alapított, 1952-ben államosított, majd 1991-ben ismét az egyházkerület tulajdonába került intézmény épületegyüttese – az iskola 2016-os és az ebédlő 2019-es rekonstrukciójával, összesen közel 3 milliárd forintos állami támogatással – teljesen megújul.

Szalai Gergely a kivitelező cég nyugat-magyarországi divíziójának vezetője a leendő mélygarázs munkaterületével Fotó: Laskovics Márió/Napló

Baráth Julianna, a gimnázium igazgatója a Naplónak nyilatkozva elmondta, szigorú előírások határozzák meg, hogy egy új épület létesítése esetén hány darab parkolóhelyet kell biztosítani, és mivel a keskeny Séllyei utcában nem lenne elegendő hely, ezért a projektben egy udvari mélygarázst is kialakítanak. A szabadtéri testnevelés-órák megtartása érdekében döntöttek mélygarázsról, ennek tetején kap majd helyet a sportpálya.

– Nagy keserűség, de az építkezés szempontjából most mégis előnyös, hogy a járványügyi előírások miatt nincsenek az épületben a diákok. Így nem zavarjuk kölcsönösen egymást a kivitelezővel, és reméljük, hogy a legdrasztikusabb földmunkák be tudnak fejeződni április 7-ig, amikor várhatóan a középiskolások is visszatérhetnek a személyes oktatásba. Gyakorlatilag másfél évig nem használhatjuk az udvart, a diákok visszatérésével igyekszünk majd lehetőséget találni a szabadtéri sportolásra – jegyezte meg az igazgató, hozzátéve, a Petőfi utcai diákotthonuk a mai kor követelményeinek nem megfelelő mivolta indokolta a fejlesztést. Azt a bentlakásos intézetet csak úgy lehetett volna korszerűsíteni, ha a felére csökkentenék a férőhelyeket.

A technikai termekből álló épület is elbontásra kerü
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Ezt azonban semmiképpen nem szeretnénk hosszú távon, mert a 168 férőhelyre szükség van. Ezért a Dunántúli Református Egyházkerület mint fenntartó az új kollégiumi szárny felépítése mellett döntött az iskola udvarán, mely előnyös azon szempontból is, hogy egy helyütt lesz a diákotthon az iskolával és az ebédlővel. A bentlakó diákok szabadidőben használhatják majd a tornatermeket és az udvari sportpályát. A Petőfi utcai épületből szálláshely és konferencia-központ lehet a jövőben – árulta el Baráth Julianna igazgató.

Szalai Gergely a kivitelező cég nyugat-magyarországi divíziójának vezetője felidézte, február elején vették át a munkaterületet. Azóta elbontottak két épületet: egy tánctermet és egy technikai termekből állót. A közel 2700 négyzetméter hasznos alapterületű diákotthon mellett egy közel 500 négyzetméteres mélygarázst alakítanak ki.

– A 4-4,5 méter mély munkagödör lehatárolásához szádfalas technikát alkalmazunk, azaz hosszú, a terhelésnek ellenálló, a beomlástól védő acéllemezeket verünk le a földbe. A szádfalrendszer kialakítását követően kitermeljük a mintegy 2700 köbméter földet, rákerül a monolit vasbeton födém, végül kihúzzuk a lemezeket. Egy felépítményben két autó- és egy személyzeti lift lesz. A 17 férőhelyes mélygarázs tetején egy műfüves focipályát alakítunk ki. A diákotthon esetén is a szádfalas technológiával dolgozunk. A pinceszinten konditerem, hangstúdió, közösségi terek, a földszinten oktatótermek, irodák, az első emelettől a harmadikig a jellemzően négyfős lakószobák, a negyedik, úgynevezett koporsófödémmel lezárt emeleten pedig belső galériás lakórészek lesznek kialakítva, szinte mindenhol látszóbeton felületekkel és fa bútorzattal. Korszerű hűtési-fűtési rendszerrel (napelemekkel, levegő hőszivattyús berendezésekkel) látjuk el az épületet – vetítette előre az építésvezető.

A 4-4,5 méter mély munkagödörből a szádfalrendszer kialakítását követően mintegy 2700 köbméter földet termelnek ki Fotó: Laskovics Márió/Napló

Szalai Gergely hangsúlyozta, országosan kiemelkedő minőségű lesz az diákotthon. A mélygarázs a diákotthon kiszolgáló létesítményeként szerepel a költségvetésben, ugyanis a lakóegységek száma jelentősen megnövelné a Séllyei utca parkolóhely-terhelését.

– Rengeteg csatornavezeték, régi közműhálózat fut a területen, melyek meglétéről csak a burkolat felbontásával szembesültünk, mert a terveken se szerepeltek. Ezek ideiglenes elvezetését folyamatosan meg kell oldanunk. Később darut telepítünk, 14 hónapunk van a munkálatokra – számolt be Szalai Gergely építésvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában