Emlékjelet állítanának Széchenyinek

2021.03.19. 20:00

Kossuth Lajos emléke előtt tisztelegtek Pápán

Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet évről évre emlékezteti a helyieket neves nagyjaink jeles évfordulóira. Ezúttal Kossuth Lajos emléke előtt tisztelegtek, Széchenyi Istvánnak pedig emlékjelet állítanának.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kossuth Lajos néhai magyar kormányzóelnök, Pápa város egykori díszpolgára halálozási évfordulónapja alkalmából – a járványhelyzet miatt ezúttal csak – Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta, az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) ügyvivője és Áldozó Tamás polgármester helyezett el nemzeti szalaggal átkötött emlékkoszorúkat a Tansütő épületén lévő Kossuth-táblához, illetve az áruház mellett álló Kossuth-fejszoborhoz, emlékeztetve ezen nehéz napokban is a pápaiakat a magyarság halhatatlan szellemű, múltbéli alakjára. A „leghívebb magyarnak” 190 éve, egy ugyancsak megpróbáló járvány idején indult el politikai pályája „egészségőrként”, kolerabiztosként.

Kerecsényi Zoltán ügyvivő és Áldozó Tamás polgármester a Tansütő épületén lévő Kossuth-emléktáblánál Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A Kossuth Lajos utca végi Tansütő oldalfalán található domborműves Kossuth-emléktáblánál 2017-es felavatása óta tart megemlékezést az EpVE a Kossuth Szövetség megyei csoportjaként. Sajnos, ahogy tavaly, úgy idén sem valósulhatott meg a hagyományos, szervezett főhajtásunk a járványhelyzet miatt – tette hozzá az ügyvivő.

Kerecsényi Zoltán felhívta a figyelmet, hogy a „legnagyobb magyar” családja, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány Széchenyi-évet hirdetett. Ehhez csatlakozandó az EpVE egy Széchenyi grófhoz méltó emlékjel felállítását kezdeményezi.

Kerecsényi Zoltán és Áldozó Tamás az áruház mellett álló Kossuth-fejszobornál Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Kossuthnak és Deáknak van mementója, de neki még nincs a városban. Pedig a Március 15-e tér korábban Széchenyi nevét viselte. Ma egyetlen utca van róla elnevezve, s ide szeretnénk domborműves emléktáblát tenni születésének 230. évfordulójára. Úgy tudjuk, hogy az ifjú Széchenyi István katonaévei alatt, huszár főhadnagyként megfordult Pápán, a győri csatát, s az 1809. októberi schönbrunni békét követően, egy Pápára tervezett hadgyakorlat és szemle előkészítésekor. A Pápai Református Kollégium tanára, Tarczy Lajos személyes jó kapcsolatot ápolt Széchenyivel, akinek emléke ma is jelen van a városban: a Pápai Református Gyűjtemények általa dedikált könyvet őriz, a Kékfestő Múzeumban pedig a portréjával díszített kékfestő kendő kapható – emelte ki Kerecsényi Zoltán.

Kerecsényi Zoltán ügyvivő mutatja a Kékfestő Múzeum Széchenyi-portréval díszített kendőjét Fotó: Laskovics Márió/Napló

Áldozó Tamás polgármester köszönetét fejezte ki az EpVE-nek az évfordulós emlékeztetésekért, valamint üdvözölte a kezdeményezést.

– Pápa a hagyományaival sok szállal kapcsolódik a reformkorhoz, nagyságát annak köszönheti. A közterületek elnevezése szimbolikus jelentőséggel bír. Fontos az is, hogy a névadókról legyen információ a tereken, az utcákon. Eddig is példamutatóan tudtunk együttműködni, az önkormányzat eztán is kész erre – fűzte hozzá a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában